Θέσεις μάχης παίρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπαίνουν στην πιο επικίνδυνη φάση τους μετά την κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε διερεύνηση κήρυξης ΑΟΖ με την Λιβύη αλλά και την κατάθεση χαρτών που «εξαφανίζουν» το Καστελόριζο καθώς δεν του αναγνωρίζει ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε δικαίωμα για ΑΟΖ. Και όλα αυτά με την επίκληση της σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας της οποίας η Τουρκία δεν είναι καν μέλος.
Ο στόχος είναι σαφής, να δημιουργήσει τετελεσμένα. Βήμα - βήμα υλοποιεί την στρατηγική της για συν-διαχείριση στο Αιγαίο στην βάση του καζάν-καζάν ή αλλοιώς win-win δηλαδή με κέρδος για όλες τις πλευρές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει διπλωματικό μαραθώνιο. Από την Μαδρίτη όπου βρίσκεται σήμερα για την Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή του ΟΗΕ θα πετάξει στο Λονδίνο όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ 3-4 Δεκεμβρίου.
Από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ που ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ «να σταματήσει η τακτική των ίσων αποστάσεων που αδικεί κατάφορα την πατρίδα μας». «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της» τόνισε.
Εκτός από την πίεση στην Τουρκία η κυβέρνηση κλιμακώνει τις αντιδράσεις της απέναντι στην κυβέρνηση της Τρίπολης με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να απειλεί ακόμη και με απέλαση τον πρέσβη εάν δεν του προσκομίσει το κείμενο της συμφωνίας με την Τουρκία έως την Πέμπτη. Παράλληλα, πραγματοποίησε ταξίδι - αστραπή στο Κάιρο και ζήτησε από την κυβέρνηση Σίσι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για υπογραφή κοινής ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου. Το πόδι της Τουρκίας στη Λιβύη είναι το τελευταίο που θα ήθελε ο πρόεδρος Σίσυ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δείπνο που παρέθεσε ο Τραμπ στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ο Ερντογάν αποχώρησε ενοχλημένος διότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος καθόταν στο προσωπικό τραπέζι του προέδρου των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης κλήθηκε εσπευσμένα από τον πρόεδρο της ελληνικής βουλής κ.Τασούλα, στην Ελλάδα ενώ μετά από ενέργειες του υπ. Εξωτερικών η ευρωπαϊκή επιτροπή προχωρά σε διαβήματα κατά της Λιβύης και της Τουρκίας.
Ο Τραμπ και ο Μακρόν
Με την ίδια γραμμή θα εμφανιστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στο γεύμα που θα έχει στο Λονδίνο με τον Ντόναλντ Τραμπ και τους ηγέτες των χωρών (Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Λιθουανία κλπ) που δίνουν το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ.
Ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να στηρίξει την Ελλάδα που αποτελεί τον μοναδικό σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή και να τραβήξει το αυτί της Τουρκίας που είναι απρόβλεπτη σύμμαχος, διότι εάν οδηγηθούν τα πράγματα σε κρίση μεταξύ δύο κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, θα υπάρξουν ευρύτερες συνέπειες και για την υπερδύναμη.
Η επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ θα είναι κατά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον μετά τα Φώτα.
Με τον Γάλλο πρόεδρο ο πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά. Ο Μακρόν είναι ένας δυνάμει σύμμαχος λόγω των γαλλικών οικονομικών συμφερόντων (TOTAL) στις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και στα νότια της Κρήτης που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση αλλά και των καλών σχέσεων που διατηρεί το Παρίσι με την λιβυκή αντιπολίτευση υπό τον στρατηγό Χαφτάρ που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαιοπηγών της χώρας.
Εσωτερικές πιέσεις
Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι φωνές στο εσωτερικό της Ελλάδας και της ΝΔ που ζητούν μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην Τουρκία.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχολίασε ακόμη και τον χαρακτηρισμό «φαιδρότητες» που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για να περιγράψει την συμφωνία της Τουρκίας με την ..μισή κυβέρνηση της Λιβύης που έχει εμφύλιο.
«Δεν είναι «φαιδρότητες» οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή…» δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ. «Είναι ευθεία απειλή!» τόνισε. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις Ερντογάν στη Θράκη, στο «λαθρομεταναστευτικό» όπως το αποκάλεσε, στο Αιγαίο, στους χάρτες, την ΑΟΖ με τη Λιβύη, την Κύπρο.
«Προσοχή: χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία…» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός. «Και πάντως, η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί…Και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν!»
Ο Αντώνης Σαμαράς άφησε αιχμές ότι θέλουν την Ελλάδα, «να γίνει ο εύκολος σάκος του μποξ για κάθε απαίτηση, κάθε γείτονα». «Μήπως αυτή η Σχολή σκέψης υπονοεί τη Φινλανδοποίηση της Ελλάδας;» αναρωτήθηκε. «Τους το λέω: Η «Φινλανδοποίηση» δεν θα περάσει εδώ! Και η ίδια η Φινλανδία χρειάστηκε 40 χρόνια για να αποτινάξει αυτή την ταπεινωτική εξάρτηση και να κερδίσει την ανεξαρτησία της. Αλλά τελικά την κέρδισε…Ας το ξέρουν οι πάντες: Την Ειρήνη την εγγυάται μια ισχυρή και σεβαστή Ελλάδα. Όχι μια χώρα-κλωτσοσκούφι.»
Υπάρχουν αρκετοί βουλευτές της ΝΔ που είναι αυτής της γραμμής και εκφράζουν την δεξιά τάση της. Υπάρχει βέβαια και η κεντρώα τάση που συνιστά αυτοσυγκράτηση και όχι ακρότητες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα Ίμια, όπως είπε χαρακτηριστικά ένας από τους εκφραστές της, στο Newpost.
Επί του παρόντος η σκληρή γραμμή του πρώην πρωθυπουργού μπορεί να λειτουργήσει και ως «όπλο» για τον πρωθυπουργό με την έννοια ότι θα εξηγήσει στους συνομιλητές του ότι έχει και εκείνος ένα εσωτερικό ακροατήριο και μάλιστα μέσα στο κόμμα του που δεν του επιτρέπει μεγάλα περιθώρια ευελιξίας και επίδειξης ανοχής στην Τουρκία.
Πήγη: https://face-new237.com
(Μια Νέα δημοσίευση από έναν διαχειριστή)