Άγνωστη η εξέλιξη της επιδημίας, παραδέχεται τώρα ο ΠΟΥ....
Οι επιδημίες στη Νότια Κορέα, την Ιταλία, το Ιράν και την Ιαπωνία «αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία μας», τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ♦ Αναστέλλονται οι επισκέψεις στο Ευρωκοινοβούλιο ♦ Η τηλεδιάσκεψη των G7 και οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.
Σε αχαρτογράφητα νερά πορεύεται πλέον η επιδημία του νέου κορονοϊού (Covid-19), με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να ομολογεί ουσιαστικά ότι αδυνατεί να προβλέψει την εξέλιξή της.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, δήλωσε σήμερα (Καθαρά Δευτέρα) από τη Γενεύη πως πλέον η εξάπλωση της επιδημίας είναι πιο ταχεία εκτός της Κίνας, παρά στην ασιατική χώρα όπου πρωτοεμφανίστηκε, προσθέτοντας πως ο κίνδυνος εξάπλωσης του Covid-19 είναι τώρα «πολύ υψηλός σε παγκόσμιο επίπεδο,
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, καταγράφηκαν σχεδόν εννεαπλάσια κρούσματα του Covid-19 εκτός της Κίνας σε σύγκριση με την Κίνα», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ΠΟΥ.
LIVE daily media briefing on #COVID19 with @DrTedros #coronavirus https://t.co/bFQNRfyRfx
— World Health Organization (WHO) WHO) March 2, 2020
Επίσης,παραδέχθηκε πως ο διεθνής οργανισμός δεν έχει δει ποτέ μέχρι σήμερα έναν κορονοϊό που είναι ικανός να μεταδίδεται με αυτόν τον τρόπο, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να συγκρατηθεί με συγκεκριμένα μέτρα. Ο Covid-19 μετράει μέχρι στιγμής πάνω από 86.500 κρούσματα και 3.044 θανάτους.
Στην Κίνα, όπου ο ιός εμφανίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να μειώνεται, επισήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, υπογραμμίζοντας πως 206 κρούσματα ανακοινώθηκαν στον ΠΟΥ σήμερα, ήτοι ο μικρότερος αριθμός από τις 22 Ιανουαρίου. Μονάχα 8 κρούσματα έχουν καταγραφεί εκτός της επαρχίας Χουμπέι, της εστίας της επιδημίας. Εκτός της Κίνας, έχουν καταγραφεί συνολικά 8.739 κρούσματα σε 61 χώρες, με 127 θανάτους.
Containment of #COVID19 is feasible and must remain the top priority for all countries. There is no one-size fits all approach. @WHO is advising countries on actions they can take for each of the scenarios – first case, first cluster, first evidence of community transmission. pic.twitter.com/2PzvXYVkPx
— Tedros Adhanom Ghebreyesus DrTedros) March 2, 2020
Μέτωπα σε έξαρση..
Οι επιδημίες στη Νότια Κορέα, την Ιταλία, το Ιράν και την Ιαπωνία «αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία μας» τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Ο διευθυντής του ΠΟΥ τόνισε εξάλλου πως ο αγώνας κατά του κορονοϊού θα πρέπει να ενώνει τις χώρες, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν σε αποστολή ιατρικής βοήθειας στο Ιράν, παρά τις εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ τους.
Σημειώνεται ότι στο Ιράν ο ιός θερίζει, με τον αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 1.501 και θυμάτων σε 66, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν άλλα 523 κρούσματα και 12 θάνατοι. Απτό τον ιό έχουν προσβληθεί και αξιωματούχοι της χώρας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έστειλε σήμερα μια πρώτη ομάδα γιατρών και τόνους ιατρικού εξοπλισμού στο Ιράν, ενώ ένα μέλος του προσωπικού του στη χώρα βγήκε θετικό στον ιό, ανακοίνωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι ο ασθενής αυτός «έχει εμφανίσει ήπια συμπτώματα».
Και στην Ιταλία αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων που πλέον ανέρχονται σε 2.036 (από 1.694 που ήταν χθες, Κυριακή). Επίσης, ο αριθμός των νεκρών σημείωσε άνοδο, φτάνοντας σε 52 (από 34) τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ 149 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.
Στη Νότια Κορέα, σχεδόν 600 νέα κρούσματα του Covid-19 καταγράφηκαν, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ασθενών από τον νέο κορονοϊό να ανέρχεται στους 4.300, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αρχές της χώρας.
Πρώτα κρούσματα
Οι υγειονομικές αρχές στην πολιτεία —των πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων— Νέας Υόρκης επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα το νέου κορονοϊού, γνωστοποίησε μέσω Twitter ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο, ο οποίος προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην καταληφθούν από «υπερβολικό άγχος».
Σύμφωνα με τον Κουόμο, η ασθενής είναι μεταξύ 30 και 40 ετών και είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Ιράν, όπου πιστεύεται πως μολύνθηκε. Ο κυβερνήτης της πολιτείας στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ διευκρίνισε πως η γυναίκα έχει τεθεί σε καραντίνα στο σπίτι της.
Επίσης, η Λετονία ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα στη χώρα, όπως και η Σενεγάλη και η Σαουδική Αραβία.
Η τηλεδιάσκεψη των G7 και οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών μελών της G7 θα συσκεφθούν αύριο (Τρίτη) για να συντονίσουν τις ενέργειές τους μπροστά στην επιδημία του νέου κοροναϊού, που εξαπλώνεται παγκοσμίως και απειλεί την παγκόσμια οικονομία.
Όπως ανέφερε η Ουάσιγκτον, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) Τζερόμ Πάουελ «θα διευθύνουν την τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους τους της G7».
Σημειώνεται ότι ήδη ο ιός έχει προκαλέσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, κυρίως στην Κίνα, ενώ έχει οδηγήσει στο «κόκκινο» τις διεθνείς αγορές.
Ο νέος κορονοϊός θα αποτελέσει τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία φέτος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ο οποίος αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη, στο 2,4% (από 2,9%) και προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη αν η επιδημία εξαπλωθεί.
Η Κίνα, η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης εδώ και τρεις δεκαετίες, φέτος θα δει την ανάπτυξή της να μειώνεται κατά 0,8 της μονάδας και να πέφτει στο 4,9%, παρασέρνοντας έτσι και όλες τις άλλες μεγάλες οικονομίες, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.
Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα μειωθεί κατά 0,3 της μονάδας, στο 0,8%. Η Ιταλία, η μεγαλύτερη εστία του Covid-19 στην Ευρώπη, θα καταγράψει μηδενική ανάπτυξη. Οι ΗΠΑ αντιστέκονται καλύτερα, καθώς εκτιμάται ότι θα χάσουν μόνο 0,1 της μονάδας ενώ το ΑΕΠ τους θα αυξηθεί κατά 1,9%.
Επίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα διατύπωσαν την ετοιμότητά τους προκειμένου να βοηθήσουν τα κράτη μέλη τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στο ανθρώπινο και οικονομικό πεδίο, μεταξύ άλλων μέσω έκτακτης χρηματοδότησης.
Αναστέλλονται οι επισκέψεις στο Ευρωκοινοβούλιο..
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει για τουλάχιστον 3 εβδομάδες όλες τις επισκέψεις. Ο πρόεδρός του Νταβίντ Σασόλι υπογράμμισε τη σημασία των «μέτρων πρόληψης», τονίζοντας πως το Ευρωκοινοβούλιο υποδέχεται 700.000 επισκέπτες τον χρόνο.
Μία από τις επιπτώσεις από τις πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι να περιορίσουμε την πρόσβαση των επισκεπτών στα κτίρια του Κοινοβουλίου» στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ο Σασόλι.
Το μέτρο, που θα έχει άμεση ισχύ, αφορά τους τουρίστες, όπως και τους επισκέπτες των ευρωβουλευτών και των βοηθών τους, των μελών των λόμπι και τους εξωτερικούς συμμετέχοντες των σεμιναρίων.
(Μια Νέα δημοσίευση από έναν διαχειριστή)