ΠΟΥ για αντισώματα: Αμφίβολο αν παρέχουν προστασία από νέα μόλυνση του Covid-19...
Σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο η παρουσία αντισωμάτων παρέχει πλήρη προστασία έναντι μιας νέας μόλυνσης από τον COVID19, εκφράζει ο προϊστάμενος του Προγράμματος Εκτάκτων Υγειονομικών Καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Mάικ Ράιαν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και εάν τα αντισώματα είναι ενεργά και πάλι "δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι τα έχει αναπτύξει μεγάλος αριθμός ανθρώπων ώστε να μπορούν να προσφέρουν την ανοσία της αγέλης σε ένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού”. Και αυτό, καθώς όπως εξηγεί το στέλεχος του ΠΟΥ, ένα “μεγάλο μέρος από τα προσωρινά δεδομένα που έρχονται στην κατοχή μας δείχνουν ότι πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχουν ορομετατραπεί, ώστε να εμφανίσουν αντισώματα".
Επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, η προσδοκία ότι η πλειοψηφία στην κοινωνία μπορεί να αναπτύξει αντισώματα, δεν συμβαδίζει με τις γενικές ενδείξεις, και έτσι μάλλον δεν θα δώσει την λύση στο πρόβλημα που έχουν οι κυβερνήσεις.
Τα παραπάνω αλλάζουν τα δεδομένα ως προς την συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα σχετικά με την περίφημη ανοσία της αγέλης, την στρατηγική της Σουηδίας και τα περιστατικά αναζωπύρωσης του COVID-19 σε αποθεραπευθέντες ασθενείς.
«Ναι μεν τα τεστ είναι σε θέση να μετρήσουν το επίπεδο παρουσίας αντισωμάτων στον οργανισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος με αντισώματα έχει ανοσία”, δήλωσε χθες η Δρ Μαρία Βαν Κερκόβ, επικεφαλής του τομέα του ΠΟΥ για τις αναδυόμενες νόσους.
Τα λεγόμενα τεστ για αντισώματα μπορούν να δείξουν κατά πόσο κάποιος είχε νοσήσει στο παρελθόν από κορονοιό και είτε ήταν ασυμπτωματικός, είτε θεραπεύτηκε.
Σήμερα οι περιπτώσεις όσων έχουν νοσήσει αλλά θεραπευτεί από κορονοιό ξεπερνούν τους 560.000 επί ενός συνόλου 2,1 εκατομμυρίων κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Ωστόσο, οι ειδικοί για τις μολυσματικές ασθένειες εκτιμούν ότι ο συνολικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος καθώς τα τεσ δεν έχουν εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα.
Τέτοια τεστ για αντισώματα μόλις άρχισαν να κυκλοφορούν στις ΗΠΑ. Καθώ πολλές πολιτείες αρχίζουν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει συστήσει την χρήση των τεστ σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κλίμακα.
«Στην πράξη η χρήση των τεστ αυτών θα αποδείξει το επίπεδο των αντισωμάτων στον οργανισμό. Είναι μια απάντηση που παρέχει το ανθρώπινο σώμα μια ή δύο εβδομάδες αργότερα από την μόλυνσή του», ανέφερε η Κέρκοφ κατά την διάρκεια χθεσινής συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη. Προσέθεσε ωστόσο ότι “προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι μια τέτοια εξέταση μπορεί να δείξει κατά πόσο ένα άτομο είναι ανοσοποιημένο ή προστατεύεται έναντι τυχόν νέας μόλυνσης από κορονοιό”.
(Μια Νέα δημοσίευση από έναν διαχειριστή)