Covid-19-Επιστρέφει στην Ασία -Φόβοι για δεύτερο «κύμα» έξαρσης...
Οι ασιατικές χώρες που προς στιγμήν φάνηκε ότι είχαν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς τα μέτρα περιορισμού του ιού απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό καρπούς, βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με δεύτερο κύμα. Γι’ αυτό, κλείνουν τα σύνορά τους και εφαρμόζουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού.
Καθώς οι ημερήσιοι αριθμοί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αρχίζουν και πάλι να αυξάνονται και νέα αποδεικτικά στοιχεία ασυμπτωματικών περιστατικών προκαλούν φόβο για μετάδοση του ιού, πολλές χώρες έχουν αρχίσει να επιβάλλουν αυστηρότερα μέτρα.
Ο Jason Kindrachuk, επίκουρος καθηγητής και ερευνητής στο τμήμα μικροβιολογίας και λοιμωδών νοσημάτων του Πανεπιστημίου Manitoba, δήλωσε ότι ήταν δύσκολο να κατανοήσει κανείς πώς η καθημερινή ζωή θα μπορούσε να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα έως ότου παραχθεί ένα εμβόλιο και μέχρι οι κυβερνήσεις να γνωρίζουν ποια είναι τα επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, μια από τις πρώτες χώρες που επλήγησαν από τον ιό, το Χονγκ Κονγκ είχε κλείσει σχολεία και πάρκα το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα πλήρους απαγόρευσης, μέτρο που εξετάζεται τώρα.
«Εισαγόμενα» κρούσματα,,,
Ο καθηγητής Ben Cowling, επιδημιολόγος στη σχολή δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι ενώ η χώρα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι εμπόδισε την εξάπλωση της πανδημίας μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος από ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό.
Ασιάτες που ζούσαν ή ταξίδευαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έσπευσαν πίσω στις πατρίδες τους όταν η καμπύλη της εξάπλωσης έγινε ευθεία, με χώρες της Ασίας την ίδια ώρα να εντοπίζουν «εισαγόμενα» κρούσματα κατά τους ελέγχους στα αεροδρόμια.
Η άνοδος του αριθμού αυτού οδήγησε την Κίνα, το Χόνγκ Κόνγκ, την Ταϊβάν και τη Σιγκαπούρη στην ολική απαγόρευση εισόδου ξένων στο έδαφός τους.
Την ίδια ώρα, στην Ιαπωνία, όπου η πορεία της επιδημίας φαινόταν ελεγχόμενη, τα κρούσματα παρουσίασαν αύξηση όταν οι ταξιδιώτες άρχισαν να επιστρέφουν από το εξωτερικό. Η χώρα έχει κλείσει τα σύνορά της στους περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες και αναμένεται να κάνει το ίδιο για τους Αμερικανούς.
Η Ν. Κορέα εφαρμόζει αυστηρότερους ελέγχους, θέτοντας όλους τους ξένους επισκέπτες σε καραντίνα 14 ημερών σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις, με τους ειδικούς πάντως να καλούν την κυβέρνηση να επεκτείνει την απαγόρευση εισόδου.
Ανησυχία σε Ευρώπη και ΗΠΑ,,,
Μια μελέτη στην εφημερίδα Lancet Public Health Journal αναφέρει ότι οι αυστηροί περιορισμοί στην Ουχάν της Κίνας συνέβαλαν στον έλεγχο της πανδημίας, ωστόσο ενδεχόμενη άρση του τώρα θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δεύτερο «κύμα» μέχρι τον Αύγουστο.
Οι εξελίξεις αυτές είναι επόμενο να δημιουργήσουν σοβαρή ανησυχία σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπου βρίσκονται ακόμη λίγο πριν την κορύφωση της πανδημίας. Ακόμα κι όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αρχίσει να παρουσιάζει πτώση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι απαγορεύσεις μπορεί να παραμείνουν μέχρι να βρεθεί εμβόλιο ή κάποια αποτελεσματική θεραπεία.
Διαφορετικά, ο φονικός ιός μπορεί να επιστρέψει δριμύτερος σε κάθε χώρα, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ασυμπτωματικών φορέων που κυκλοφορούν χωρίς να ξέρουν ότι μολύνουν τους γύρω τους. Οπως δήλωσε ο τεχνικός σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάθιου Γκρίφιθ, ναι μεν σε κάποιες περιοχές η καμπύλη της πανδημίας μετατράπηκε σε ευθεία, αλλά «η εισαγωγή κρουσμάτων παραμένει πηγή ανησυχίας».
(Μια Νέα δημοσίευση από έναν διαχειριστή)