Στην κόψη της χρεοκοπίας η Τουρκία...
Ενα βήμα πριν από τη χρεοκοπία και την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται η Τουρκία.
Τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα είναι αρνητικά, σύμφωνα με το Bloomberg με αποτέλεσμα να μην μπορεί να στηρίξει τη λίρα που καταρρέει. Επιπλέον, ο Ερντογάν βρήκε πόρτα όταν ζήτησε τη βοήθεια από την Κεντρική Αμερικανική Τράπεζα.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ έχει ως εξής: Παρά τους ελιγμούς Ερντογάν το αναπόφευκτο ήρθε: η Τουρκία έχει κάψει όλα τα συναλλαγματικά της αποθέματα στην απέλπιδα μάχη συγκράτησης της ισοτιμίας της λίρας. Ο Τούρκος πρόεδρος τώρα παρακαλά για ενέσεις σταθερότητας με φθηνά δολάρια τη Fed μέσω swaps.
Η τουρκική λίρα υποχωρεί και σήμερα καθώς η αδυναμία του Ερντογάν να βρει δολάρια και η αποκάλυψη ότι το συνάλλαγμα του έχει τελειώσει δημιουργεί νέες πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα.
Σε μια κίνηση που φανερώνει απόγνωση μπροστά στα άδεια θησαυροφυλάκια ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε την Πέμπτη στη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G20 να είναι όλες οι κεντρικές τράπεζες της ομάδας επιλέξιμες για τα δολάρια που τροφοδοτεί η Fed τον πλανήτη.
Στην ουσία ζητά η Τουρκία να μπορεί να δανειστεί φρεσκοτυπωμένα δολάρια με συμφέροντες όρους και χαμηλό επιτόκιο ώστε να μην χρειαστεί να τα προμηθευτεί στην ανοιχτή αγορά – κάτι που είναι σχεδόν αδύνατον λόγω της χαμηλής ισοτιμίας της λίρας που έτσι θα υποχωρούσε ακόμα περισσότερο.
Στην τοποθέτηση του κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G-20 ο Ερντογάν είπε πως μια επέκταση των συμφωνιών ανταλλαγής με όλα τα μέλη «θα ενίσχυες την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία», σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσίευσε το γραφείο του.
Τα καθαρά αποθέματα συναλλαγματικών ισοτιμιών της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας μειώθηκαν στα 31,5 δισ. δολάρια στις 26 Μαρτίου, από περισσότερα από 40 δισ. δολάρια στην αρχή του μήνα, καθώς προέβη σε ακριβές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος με πωλήσεις του αμερικανικού νομίσματος για να φρενάρει η υποχώρηση της αξίας της λίρας.
Ωστόσο αν από΄τα 31,5 δισεκατομμύρια των ονομαστικών συναλλαγματικών διαθεσίμων αφαιρεθούν τα δολάρια που η κεντρική τράπεζα δανείστηκε από τις εμπορικές μετά από διαταγή Ερντογάν, τότε τα πραγματικά συναλλαγματικά διαθέσιμα της τουρκίας είναι αρνητικά σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.
Όμως η Τουρκία έχει ανάγκη να βρει άμεσα 172 δισεκ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει το εξωτερικό της χρέος –τις δόσεις της– για τους επόμενους 12 μήνες...
Η κεντρική τράπεζα απαντά ότι είναι παραπλανητικό να μείνει κανείς μόνο σε αυτά τα στοιχεία, καθώς τα περιουσιακά της στοιχεία φτάνουν τα 93 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού.
Η Τουρκία άρχισε να παρεμβαίνει για τη στήριξη της λίρας πριν από τις τοπικές εκλογές πέρυσι και συνέχισε να το κάνει, αντιμετωπίζοντας ανοιχτές θέσεις πωλήσεων (shorts) που προκλήθηκαν από τις τεράστιες μειώσεις επιτοκίων, τις γεωπολιτικές περιπέτειες της τουρκίας και, πρόσφατα, το ξέσπασμα κορωναϊού.
Οι Αρχές βάζουν τις κρατικές τράπεζες να πλημμυρίσουν το αγορά με δολάρια. Κάποιοι από τους αγοραστές τα καταθέτουν σε τουρκικές εμπορικές τράπεζες οι οποίες με τη σειρά τους τα καταθέτουν δανεικά στην κεντρική τράπεζα κλείνοντας τον κύκλο.
Η υποχώρηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων κατά 3,6 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα αντί να αυξηθούν κατά 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια όπως αναμένονταν – είναι απόδειξη για τις συνεχιζόμενες παρεμβάσει για τη στήριξη της λίρας, είπε ο Χαλούκ Μπουρούμτσεκσι, ιδρυτής της ανεξάρτητης Burumcekci Research and Consulting.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα είχε 25,9 δισεκατομμύρια δολάρια εκκρεμείς συμβάσεις ανταλλαγής από τα τέλη Φεβρουαρίου, κυρίως με τοπικές τράπεζες.
Και μετά την έναρξη των πιο μακροπρόθεσμων δημοπρασιών ανταλλαγής εβδομάδα, δανείστηκε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτές.
H Fed αποκλείει την Τουρκία
Η Fed έχει επεκτείνει τις συμφωνίες ανταλλαγής (swaps) με περισσότερες ξένες κεντρικές τράπεζες μετά το ξέσπασμα της κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού.
Εκτός από τις πέντε μεγάλες κεντρικές τράπεζες με τις οποίες ανανέωσε τη σύμβαση της από τις 19 Μαρτίου θα δανείζει δολάρια με γραμμές swaps με εννέα επιπλέον κεντρικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένων Βραζιλίας, τη Νότιας Κορέας, του Μεξικού και της Σουηδίας.
Προς το παρόν η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μένει απέξω. Με 172 δισεκ. δολάρια υποχρεώσεων που ωριμάζουν τους επόμενους 12 μήνες η εξουσία του Ερντογάν κρέμεται από μια κλωστή, θα φανεί πόσο γερή.
(Μια Νέα δημοσίευση από έναν διαχειριστή)