Aργό θάνατο στην Τουρκία προκαλούν..Λίρα, Συρία και Λιβύη...
Η Τουρκία αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στη Λιβύη. Την ώρα που τα οικονομικά προβλήματα δεν της επιτρέπουν να πληρώνει τους μισθοφόρους που έστειλε, ο Χαλίφα Χαφτάρ προελαύνει. Δηλαδή ενώ ο Χαφτάρ κερδίζει συνεχώς έδαφος, η τουρκική οικονομία «βυθίζεται» με αποτέλεσμα η «εκστρατεία» στη Λιβύη να αρχίζει να ξεπερνάει τις οικονομικές δυνατότητες της Τουρκίας, η οποία έχει άμεση ανάγκη δολάρια για χρηματοδότηση.
Η κατάσταση με τον κορoνοϊό δεν άλλαξε τα σχέδια της Τουρκίας στη Λιβύη. Εξωτερικές ενδείξεις δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ερντογάν είναι έτοιμος να συνεχίσει τη στρατιωτική στήριξη για την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, υπό την ηγεσία του Σάρατζ, όμως η στρατιωτική πτυχή αυτής της βοήθειας θα αποτελέσει πιθανώς, στο πλαίσιο της εξάπλωσης του Covid-19, τεράστιο βάρος για την τουρκική οικονομία, η οποία υποφέρει από μια ανησυχητική κατάσταση», υποστηρίζει ο Igor Sobotin με άρθρο του στην ρωσική «Nezavisimaya Gazeta» το οποίο αναδημοσίευσε το Russia Today
«Το προηγούμενο έτος, οι τουρκικές αρχές επέδειξαν έντονη προθυμία να υπερασπιστούν την επιρροή τους στη Λιβύη, διπλασιάζοντας τη στρατιωτική στήριξη προς την κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας. Ωστόσο, η έντονη συμμετοχή στη σύγκρουση συνοδεύεται αναπόφευκτα από οικονομικούς κινδύνους. Μια πρόσφατη έκθεση του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δείχνει, για παράδειγμα, ότι η τουρκική ηγεσία έχει αρχίσει να καθυστερεί την πληρωμή των μισθοφόρων
«Οι οικονομικές δυσκολίες της Τουρκίας επιδεινώθηκαν από την κρίση γύρω από το Covid-19. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βρετανικού περιοδικού “The Economist”, η τουρκική ηγεσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς οικονομικά στους περιορισμούς που υιοθετήθηκαν για να περιορίσουν την επιδημία. “Η απαγόρευση σε πολλές αναδυόμενες αγορές, όπως η Τουρκία, είναι τόσο αυστηρή όσο στις πλούσιες οικονομίες, αλλά, σε αντίθεση με τους πλουσιότερους εταίρους της, λίγες οικονομίες αναδυόμενων αγορών μπορούν να συνδέσουν αυτή την αυστηρότητα με μια γενναιόδωρη οικονομική αντίδραση”. Οι αναλυτές της Morgan Stanley τονίζουν ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες απλά δεν έχουν αρκετά αποθέματα συναλλάγματος»
«Οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια κατάσταση καθιστά τις οικονομίες αναδυόμενων αγορών “να βασίζονται σε περισσότερα δάνεια σε εξωτερικές και εχθρικές αγορές”. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στον «Economist» δείχνουν επίσης ότι σε μια κατάσταση κρίσης, η Τουρκία έχει τη χαμηλότερη ένδειξη της σχέσης μεταξύ του μεγέθους των συναλλαγματικών αποθεμάτων και της ανάγκης για εξωτερική χρηματοδότηση. Αυτό εγείρει ερωτήματα όχι μόνο για την εσωτερική πολιτική της Άγκυρας, αλλά και για τις εξωτερικές υποθέσεις».
Οπως γίνεται αντιληπτό και εκτιμά ο eretikos.gr η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, αφού, όπως ήδη γράψαμε τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα έχουν μηδενιστεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί ούτε να στηρίξει τη λίρα που κατρακυλά, ούτε να πληρώσει τους μισθοφόρους στα μέτωπα της Λιβύης και της Συρίας, ούτε να αντέξει τα κόστη της εκστρατείας στη Συρία. Δηλαδή, η Τουρκία βουλιάζει σε Συρία και Λιβύη.
Η πρόχειρη απάντηση είναι να τυπώσει λίρες. Ομως, η ενέργεια αυτή θα πυροδοτήσει υπερπληθωρισμό με αποτέλεσμα τα υπάρξει έκρηξη στο εσωτερικό οικονομικό μέτωπο, ενώ χωρίς συνάλλαγμα κινδυνεύουν τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις δανεισμένες σε συνάλλαγμα. Υπενθυμίζεται ότι ως το τέλος του χρόνου η Τουρκία θέλει 170 δισ. δολάρια για να εξυπηρετήσει το χρέος της.
(Μια Νέα δημοσίευση από έναν διαχειριστή)