Πώς επηρεάζει η οικονομική κρίση τους πολέμους που διεξάγει η Τουρκία; ..
Το να είσαι δυνατός σε κάποια στιγμή της ιστορίας, μπορεί να μην σημαίνει ότι είσαι ικανός για τα πάντα. Είστε πολύ δυνατοί, βάζετε στη φυλακή ανθρώπους ακόμα για ένα ακόμη tweet, τα μέσα ενημέρωσης είναι στα χέρια σας, το δικαστικό σώμα είναι στα χέρια σας, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε να παραδοθούν και να υποκύψουν στις πιέσεις σας έναν Αχμέτ Αλτάν, έναν Σελαχατίν Ντεμιρτάς, έναν Σελτσούκ Μιζρακλί και πόσους άλλους. Ό,τι κι αν ήταν έξω, είναι μέσα στη φυλακή, πληρώνοντας τίμημα την ίδια τη ζωής τους.
Επαναλαμβάνουν τα λόγια του Seyit Rıza, ο οποίος στάλθηκε στην αγχόνη με τον γιο του στη γενοκτονία του Dersim:
“Δεν μπορεσα να τα βγάλω πέρα με τα ψέματα και τις απάτες σας, αυτό ήταν πρόβλημα για μένα. Αλλά δεν γονάτισα σε σας, οπότε αυτό ας είναι το πρόβλημα για σας.”
Η Τουρκία τη στιγμή αυτή διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε πλλές περιοχές, από το Ιράκ έως τη Συρία και από τη Λιβύη έως τη Σομαλία, με την οικονομική υποστήριξη του Κατάρ. Καταλαμβάνει τη γη και αναλαμβάνει τη διοίκηση. Σε μια εποχή που ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της κατοχής και αποφασίζουν να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν και να να συρρικνώσουν τις δυνάμεις τους στο Ιράκ, σε έναν κόσμο που πλήττεται από τον κορωνοϊό.
Το πλήγμα του κορωνοϊού έχει επηρεάσει αρνητικά χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με χαμηλό πληθυσμό και υψηλό φυσικό πλούτο. Λέγεται ότι κόβουν τις πηγές χρηματοδότησης που άνοιξαν για τον πόλεμο στη Λιβύη και την Υεμένη. Αυτές είναι χώρες με κεφάλαια ενεργητικού που φθάνουν τα τρισεκατομμύρια δολάρια και εισοδήματα από πετρέλαιο που θα αρχίσουν να ρέουν όταν αρχίσει να βελτιώνεται η παγκόσμια οικονομία. Λαμβάνουν προφυλάξεις. Ακόμα και το Κατάρ θα πάρει τέτοια μέτρα.
Επί του παρόντος, στη Λιβύη είναι πάνω από 10 χιλιάδες τζιχαντιστές της Συρίας που μάχονται στις τάξεις της κυβέρνησης Σαράζ, που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Τουρκίας. Οι μηνιαίοι μισθοί τους λέγεται ότι είναι περίπου 2.000 $. Κοστίζουν 20 εκατομμύρια δολάρια το μήνα, 250 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Δεν υπολογίζεται το κόστος σε του στρατιωτικού εξοπλισμού, η διατροφή και η περίθαλψή τους. Και πρόκειται για έναν πόλεμο που δεν είναι γνωστό πότε θα τελειώσει. Μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια, όπως ο πόλεμος της Συρίας.
Η Τουρκία επιδικώκει να γίνει μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη, όμως η οικονομία της είναι υπό κατάρρευση. Όπως λέει ο Ερντογάν, αυτά τα αεροπλάνα δεν ρίχνουν στραγάλια. Η Τουρκία, σε μια εποχή που η οικονομία της έχει ανάγκη ακόμα και από 70 σεντς, δεν είναι σε θέση να αντέξει αυτήν την κατάσταση, ειδικά μετά το καλοκαίρι.
Η Τουρκία είναι σε τόσο δύσκολη κατάσταση, που αναγκάστηκε να βάλει πρόσθετους φόρους ακόμη και σε εισαγόμενα προϊόντα που που χρειάζονται για να λειτουργήσει η τουρκική βιομηχανία. Ο υπουργός Οικονομικών βρήκε και την αιτιολογία για τηην κίνηση που έκανε: Να απεξαρτηθούν οι εξαγωγές της Τουκρίας από τις εισαγωγές, να ενισχυθεί η εθνική βιομηχανική παραγωγή. Δεν μπορεί να πει “πτωχεύσαμε” και λέει άλλα αντ’ άλλων.
Φυσικά τα πράγματα δεν είναι όπως τα λέει ο υπουργός Οικονομικών Albayrak, αλλά όπως περιγράφονται παρακάτω:
“Ενώ η μέση τιμή κιλού των προϊόντων που εξήχθησαν τον Απρίλιο του 2018 ήταν 1,42 $, το ποσό αυτό μειώθηκε στα 1,11 $ τον Απρίλιο του 2019. Από την άλλη πλευρά, η τιμή σε χιλιόγραμμα των εξαγωγών του Απριλίου 2019 ήταν επίσης η φθηνότερη των τελευταίων ετών. Έτσι, αν το ποσό των εξαγωγών αυξηθεί 33 τοις εκατό σε ένα χρόνο, τα έσοδα από τις εξαγωγές μειώνονται κατά 5 τοις εκατό. “
Με άλλα λόγια, η Τουρκία δεν μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία σε αγαθά που έχουν εισαχθεί για την βιομηχανική παραγωγή, όμως, παρόλα αυτά, ο Albayrak ισχυρίζεται ότι η Τουρκία είναι καλύτερη από τη Γερμανία στο ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών. Για παράδειγμα, τα πλαστικά ανταλλακτικά αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνται στη Γερμανία εισάγονται από την Τουρκία. Η Τουρκία, την πρώτη ύλη για τα πλαστικά υλικά την εισάγει από το εξωτερικό. Πουλά τα ανταλλακτικά στη Γερμανία προσθέτοντας στην τιμή το κόστος εργασίας και ένα μερίδιο κέρδους. Η τιμή τους είναι περίπου ένα ευρώ το κιλό…
Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, εγκαθιστά τα απάρτια αυτά στα αυτοκίνητα που κατασκευάζει και τα πουλά 30-40 ίσως 100 ευρώ το κιλό. Ολόκληρος ο κυβερνητικός μηχανισμός, ειδικά η Προεδρεία, αγοράζουν και απολαμβάνουν αυτά τα αυτοκίνητα, των οποίων η αξία εκφράζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το καθένα, αλλά ο Albayrak επικρίνει την «οικονομία κατανάλωσης».
Ο Υπουργός Οικονομικών τολμά να συγκρίνει την οικονομία της Τουρκίας με εκείνη της Γερμανίας, που έχει εξαγωγές 1 τρισεκατομμύριο 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ετήσιο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών υπερβαίνει τα έσοδα των εξαγωγών της Τουρκίας. Όμως ο πρόεδρος της Τουρκίας επιβαίνει στην πιο πολυτελή Mercedes και ακολουθείται από μια γιγαντιαία φάλλαγα τέτοιων αυτοκινήτων για την προστασία του, ενώ η Καγκελάριος της Γερμανίας χρησιμοποιεί ένα Volkswagen. Η δε Γερμανία, η οποία μετατράπηκε σε δημοκρατικό κράτος δικαίου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν σκοπεύει να καταλάβει γείτονες ή απομακρυσμένες αφρικανικές χώρες.
Η οικονομία της Τουρκίας είχε αρχίσει να καταρρέει με γοργούς ρυθμούς ακόμα και πριν το χτύπημα του κορωνοϊού. Τώρα, μετά την πανδημία, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Ολόκληρη Τουρκία, κατέληξε να εξαρτάται από τη συμφωνία ανταλλαγής 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που φέρεται να έχει υπογραφεί με το Κατάρ. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει τις στρατιωτικές της περιπέτειες χωρίς διακοπή και χωρίς περίσκεψη.
Ωστόσο, το όνειρο τελείωσε. Η κατάληψη μιας κρίσιμης βάσης στη Λιβύη και τα προβλήματα στο συνασπισμό Χάφτερ, δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος τελείωσε.
Μια χώρα όπου οι άνθρωποι περπατούν στο δρόμο φωνάζοντας “Θα πάρω το φαγητό σου τώρα”, επιδιώκει να υλοποιήσει όνειρα στρατιωτικής επιτυχίας στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα αυτής της ανικανότητας να προβλέψουν τις καταστάσεις που έρχονται, μπορεί να καταδικάσει το λαό της Τουρκίας να τρέφεται με άγρια χόρτα, όπως η Αλβανία του Ένβερ Χότζα.
(Μια Νέα δημοσίευση από έναν διαχειριστή)