Ο εγκλωβισμός του Ερντογάν..Θα γίνει η Τουρκία νέα Ιταλία; ...
Κρίσιμες είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες για την εξέλιξη της πανδημίας στην Τουρκία, γεγονός που φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Ερντογάν, ο οποίος μέχρι πριν λίγες ημέρες υποστήριζε ότι η χώρα δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα, εξαιτίας του ισχυρού “οθωμανικού dna”. Πλέον όμως, είναι υποχρεωμένος να κλείσει τους πολίτες στα σπίτια τους και να παραδεχθεί ότι το τουρκικό γονιδίωμα δεν είναι άτρωτο στον ιό.
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, μετράει ήδη 131 νεκρούς, με τους 23 από αυτούς να έχουν καταμετρηθεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Παραλλήλως, τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνονται, με σταθερά αυξητική τάση, καθημερινά περισσότερα από 1700 κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 9.127.
Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν έχει προχωρήσει μόνον σε μερικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας που αφορά συγκεκριμένες περιοχές και μάλιστα, όπως είπε ο καθηγητής και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας Μεχμέτ Τζεϊχάν δεν τηρείται από όλους. Ο λοιμωξιολόγος καθηγητής χτύπησε καμπανάκι κινδύνου, τονίζοντας ότι είναι ζήτημα χρόνου η εξάπλωση του κορωνοϊού να φτάσει στην κορύφωσή της, και χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες πέντε ημέρες.
Το τουρκικό μοντέλο...
Επικαλούμενος το νοτιοκορεατικό μοντέλο, στην συνέντευξή του στη Χουριέτ, ο Τζεϊχάν ανέφερε ότι η Τουρκία είναι κάπου ανάμεσα σε αυτό (προληπτικά τεστ και απομόνωση όσων βρεθούν θετικοί) και στον γενικό αποκλεισμό. Παραλλήλως, υποστήριξε ότι η επιδημία θα μπορούσε να λήξει μέσα σε δύο μήνες, αν κανένας δεν είχε βγει από το σπίτι του, για να προχωρήσει στη συνέχεια στη διαπίστωση ότι τα μέτρα δεν τηρήθηκαν από τον μισό πληθυσμό. Καταλήγοντας τόνισε βέβαια ότι «αυτό μπορεί να επιλυθεί με αυστηρά μέτρα και παρακολούθηση χωρίς να κηρύσσονται απαγορεύσεις κυκλοφορίας».
Αν και τα διαγνωστικά τεστ είναι ένα θετικό μέτρο (σύμφωνα με τον Τουρκο υπουργό Υγείας έχουν διενεργηθεί συνολικά 65.446, από τα οποία τα 9.982 το τελευταίο εικοσιτετράωρο) ο συνολικός τρόπος με τον οποίο η Άγκυρα αντιμετωπίζει την εξάπλωση της πανδημίας εμπεριέχει μία αντίφαση. Και αυτό οφείλεται στον Ερντογάν και στις αντιδράσεις του όλο το προηγούμενο διάστημα.
Είναι γνωστό, ότι ενώ ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν στη Μέση Ανατολή, η Τουρκία ήταν σχεδόν η μοναδική χώρα της ευρύτερης περιοχής που δεν είχε ανακοινώσει κρούσματα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα, καθώς η Τουρκία είναι χώρα διέλευσης προσφύγων και μεταναστών, φιλοξενεί αρκετά εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ είναι εκτεθειμένη και σε άλλες χώρες με τη φυσική παρουσία στρατιωτών της στη Συρία και τη Λιβύη.
Ο Ερντογάν απέδιδε βεβαίως την ...ανυπαρξία κρουσμάτων στο “ισχυρό” τουρκικό γονιδίωμα, μέχρι που αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι εκτός από κρούσματα υπάρχουν και νεκροί και φυσικά να λάβει τα πρώτα περιοριστικά μέτρα. Ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε σε καραντίνα κάποιες περιοχές δεν προχώρησε, ωστόσο, σε γενικό αποκλεισμό, και αυτό το έκανε για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι γιατί δεν μπορούσε να πάει από το ένα άκρο στο άλλο και ο δεύτερος, ίσως και σημαντικότερος, είναι ότι η τουρκική οικονομία μάλλον δεν αντέχει έναν τέτοιο μέτρο, καθώς είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αυτό θα στείλει την Τουρκία στην «αγκαλιά του ΔΝΤ».
“Γιαβάς γιαβάς”..
Υιοθετώντας αναγκαστικά πλέον τη λογική “γιαβάς γιαβάς” ο Ερντογάν ζήτησε την Παρασκευή από τους μέχρι τώρα “άτρωτους” Τούρκους να μπουν σε μια εθελοντική καραντίνα και να περιορίσουν τις εξόδους τους στις απαραίτητες μετακινήσεις. Ανάλογη έκκληση έκανε και ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης, ζητώντας από τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους για 48 ώρες.
Παραλλήλως, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και κυρίως του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που ζητούσε την επιβολή συνολικού περιορισμού, η τουρκική κυβέρνηση σταμάτησε τις σιδηροδρομικές συνδέσεις μεταξύ των πόλεων και περιόρισε τις εσωτερικές πτήσεις. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ζητούσε ωστόσο κάτι παραπάνω, επιμένοντας ότι κανείς δεν μένει οικειοθελώς στο σπίτι του και μάλιστα χωρίς «οποιαδήποτε μισθολογική και εργασιακή ασφάλεια».
Η Τουρκία έχει επιβάλει βέβαια κάποιους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τη χρήση δημόσιων χώρων, την μερική απαγόρευση κυκλοφορίας για τους ηλικιωμένους πολίτες και το κλείσιμο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο ρυθμός όμως της αύξησης των κρουσμάτων, ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει ξεπεράσει αυτόν πολλών άλλων χωρών. Αυτό το γεγονός κάνει ακόμη δυσκολότερο για τον Ερντογάν να συνεχίσει την εφαρμογή του ερμαφρόδιτου τουρκικού μοντέλου και να αποφύγει μια γενική καραντίνα.
Η κατάσταση στη Τουρκία και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πανδημία είναι κάτι που δεν μπορεί να περνάει απαρατήρητο από την ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό γιατί τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα αποτελούν την κύρια πύλη μεταναστών και προσφύγων, ενώ παραλλήλως η χώρα μας είναι η πόρτα των τουρκικών μεταφορών προς την Ευρώπη. Ανησυχητικές είναι και οι πληροφορίες, ότι η αποχώρηση των επίδοξων εισβολέων από τον Έβρο, πριν από δύο ημέρες, έγινε μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων με κορωνοϊό. Οι Έλληνες φοιτητές επιστρέφουν πάντως κανονικά από την Τουρκία και όπως όλοι οι Έλληνες που επαναπατρίζονται μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων.
(Μια Νέα δημοσίευση από έναν διαχειριστή)