Covid-19: Διπλωματικός «πόλεμος» για την αντιμετώπιση της πανδημίας...
«Μπλόκο» σε ψηφίσματα Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για τον τρόπο διαχείρισης των παγκόσμιων προκλήσεων
Η Συρία και το Ιράν μπλόκαραν σήμερα την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενός ψηφίσματος για την Covid-19 που είχε προτείνει η Σαουδική Αραβία ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έκαναν το ίδιο για ένα κείμενο της Ρωσίας που αφορούσε επίσης την πανδημία, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Το σαουδαραβικό ψήφισμα επαναλάμβανε σε μεγάλο μέρος του τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε στις 26 Μαρτίου η σύνοδος κορυφής των χωρών της G20, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαία μια «συνεργασία» σε όλον τον κόσμο για να αντιμετωπιστούν η ασθένεια και οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές της.
Το κείμενο της Μόσχας ζητούσε να δεσμευτούν οι χώρες μέλη του ΟΗΕ ότι θα αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις με όρους «καλής γειτονίας», ότι δεν θα εφαρμόσουν προστατευτικά και μεροληπτικά μέτρα, κατά παράβαση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ένα παρόμοιο ψήφισμα που ζητούσε την άρση των διεθνών κυρώσεων για να διευκολυνθεί η μάχη κατά της Covid-19 είχε απορριφθεί στις 3 Απριλίου.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτός από τις ΗΠΑ και την EE, η ρωσική πρόταση μπλοκαρίστηκε επίσης από το Ισραήλ και τη Νότια Κορέα, στενούς συμμάχους της Ουάσινγκτον.
Καθώς λόγω των μέτρων είναι αδύνατον να συγκληθεί στην έδρα του ΟΗΕ, η Γενική Συνέλευση έχει υιοθετήσει από τα τέλη Μαρτίου μια καινούρια διαδικασία έγκρισης των προτάσεων: εάν τηρηθεί σιγή μετά την παρουσίαση ενός κειμένου, θεωρείται ότι έχει εγκριθεί. Αντιθέτως, αν κάποια χώρα εκφράσει αντιρρήσεις, απορρίπτεται και αυτό συνέβη με τις προτάσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.
Πριν από την πανδημία τα ψηφίσματα υιοθετούνταν αν εγκρίνονταν από την πλειοψηφία των χωρών μελών, όμως με τη νέα διαδικασία όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα βέτο.
dailymail.co.uk
(Μια Νέα δημοσίευση από έναν διαχειριστή)