Το Πεκίνο αυξάνει τις εισαγωγές ιατρικών ειδών και βασικών αγαθών
Επιμένει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να μην χαρακτηρίζει πανδημία την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, την ώρα που οι νεκροί αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 24.300.
Τα θύματα στην Κίνα αυξάνονται κατά δεκάδες κάθε 24ωρο, τα κρούσματα κατά χιλιάδες, ενώ η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική τόσο στις υπόλοιπες χώρες της Ασίας όσο και στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα, συνολικά στην Ασία έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 492 νεκροί και 24.512 ασθενείς.
Πιο αναλυτικά:
1) Κίνα: 490 νεκροί (+65), 24.362 ασθενείς (+3.882)
2) Ιαπωνία 1 νεκρός, 33 ασθενείς (+13)
3) Ταϊλάνδη 25 ασθενείς (+6)
4) Σιγκαπούρη 24 ασθενείς (+6)
5) Νότια Κορέα 18 ασθενείς (+2)
6) Χονγκ Κονγκ 1 νεκρός, 14 ασθενείς
7) Μαλαισία 10 ασθενείς (+2)
8) Βιετνάμ 10 ασθενείς (+1)
9) Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 5 ασθενείς
10) Ινδία 3 ασθενείς
11) Ρωσία 2 ασθενείς
Άλλα οκτώ κτίρια στην Ουχάν μετατρέπονται σε νοσοκομεία
Η κινεζική πόλη Ουχάν, επίκεντρο του ξεσπάσματος του κορωνοϊού, μετατρέπει άλλα οκτώ κτίρια, περιλαμβανομένων κλειστών γηπέδων, εκθεσιακών και αθλητικών κέντρων σε νοσοκομεία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί σχέδια για τη μετατροπή άλλων τριών εγκαταστάσεων στην πόλη σε νοσοκομεία. Μόλις ολοκληρωθεί η μετατροπή των 11 κτιρίων σε νοσοκομεία, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα σήμερα, Τετάρτη, θα μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10.000 ασθενείς.
Ένα ειδικά κατασκευασμένο νοσοκομείο στην Ουχάν, προβλεπόμενης δυναμικότητας 1.000 κλινών, άρχισε να δέχεται ασθενείς τη Δευτέρα, ενώ η κατασκευή ενός δεύτερου νοσοκομείου, 1.600 κλινών, προβλέπεται να ολοκληρωθεί επίσης σήμερα.
Στο μεταξύ, ένα κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο στην Κίνα έκανε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην περίπτωση του πειραματικού αντιικού φαρμάκου της εταιρίας Gilead Sciences των ΗΠΑ, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να παράσχει θεραπεία για τον κορωνοϊό που έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους και έχει μολύνει εκατοντάδες άλλους.
Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που έχει την έδρα του στην πόλη απ΄όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επιδημία, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Τρίτη, ότι υπέβαλε αίτηση για ευρεσιτεχνία στη χρήση του Remdesivir, ενός αντιικού φαρμάκου που αναπτύχθηκε από την Gilead, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ιό.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine την περασμένη εβδομάδα, ένας ασθενής με κορωνοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφάνισε βελτίωση της κατάστασής του αφού έλαβε το Remdesivir, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών όπως ο Έμπολα.
Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
«Ακόμη κι αν η αίτηση του Ινστιτούτου της Ουχάν εγκριθεί, ο ρόλος του είναι πολύ περιορισμένος επειδή η Gilead εξακολουθεί να κατέχει τη βασική πατέντα του φαρμάκου», δήλωσε ο Ζιάο Γιουμπίν, ένας δικηγόρος δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας με έδρα τη Σανγκάη. «Οποιαδήποτε εκμετάλλευση της πατέντας πρέπει να λάβει έγκριση από την Gilead», είπε.
Η Gilead δεν αποκρίθηκε μέχρι στιγμής σε αίτημα για σχόλια, όμως την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι εργάζεται με την Κίνα για δοκιμές της χρήσης του Remdesivir σε έναν μικρό αριθμό ασθενών του κοραναϊού.
Η αίτηση υποβλήθηκε από κοινού με το Ινστιτούτο Στρατιωτικής Ιατρικής της Ακαδημίας Στρατιωτικής Επιστήμης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.
Επιστήμονες από τα δύο ινστιτούτα ανέφεραν σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στη Nature’s Cell Research την Τρίτη ότι τόσο το Remdesivir όσο και το Chloroquine, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπισης της μαλάριας, αποδείχθηκαν αποτελεσματικά για τον περιορισμό της ασθένειας.
Το ινστιτούτο της Ουχάν ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως η αίτηση για ευρεσιτεχνία κατατέθηκε στις 21 Ιανουαρίου με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Κίνας. Ωστόσο είπε ότι θα παραιτηθεί προσωρινά από τη διεκδίκηση πατέντας αν παρουσιαστεί ευκαιρία για συνεργασία με ξένες φαρμακευτικές εταιρίες προκειμένου να καταπολεμηθεί η επιδημία.
Δύο νέα κρούσματα στη Νότια Κορέα
Δύο ακόμα ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον φονικό κορωνοϊό της Κίνας εντόπισε η Νότια Κορέα, ανεβάζοντας τον αριθμό στη λίστα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα 18. Ο ιός έχει σκοτώσει ήδη 490 ανθρώπους στην Κίνα, έναν στο Χονγκ Κονγκ και έναν στις Φιλιππίνες.
Πάνω από 10 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο με τους 3.700 επιβάτες
Πάνω από δέκα άνθρωποι πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, επιβεβαιώθηκε μέσω εργαστηριακών εξετάσεων ότι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, μεταδίδει το ιαπωνικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ασάχι, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας.
Χθες Τρίτη άρχισαν να εξετάζονται οι 3.711 επιβαίνοντες στο μεγάλο κρουαζιερόπλοιο με 2.666 επιβάτες και 1.045 μέλη πληρώματος, που τελούν πλέον σε απομόνωση πάνω στο σκάφος.
Την απόφαση να τεθούν σε απομόνωση οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου πυροδότησε η επαλήθευση του γεγονότος ότι 80χρονος επιβάτης του ο οποίος αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ έχει μολυνθεί από τον 2019-nCoV.
Και δεύτερο κρουζιερόπλοιο σε καραντίνα
Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κάνουν εξετάσεις σε πάνω από 1.800 επιβάτες και μέλη του πληρώματος κρουαζιερόπλοιου, καθώς μέλη του πληρώματος ανέφεραν ότι έχουν πυρετό και άλλα συμπτώματα του νέου κορωνοϊού, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν της ηπειρωτικής Κίνας.
Οι αρχές της αυτόνομης κινεζικής περιοχής τόνισαν ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να αποβιβαστεί από το κρουαζιερόπλοιο World Dream χωρίς την άδεια τους.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες του Χονγκ Κονγκ ανέφεραν ότι το 90% των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου είναι από την περιοχή και δεν υπάρχει κανείς κάτοικος της ηπειρωτικής Κίνας στο σκάφος.
Τρεις Κινέζοι υπήκοοι που είχαν ταξιδέψει με το πλοίο μεταξύ της 19ης και της 24ης Ιανουαρίου έχει επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν από τον 2019-nCoV.
Το κρουαζιερόπλοιο, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Dream Cruises, δεν επετράπη να ελλιμενιστεί στην Καοσιούνγκ, στο νότιο τμήμα της Ταϊβάν, χθες Τρίτη. Τη Δευτέρα, το κρουαζιερόπλοιο επισκέφθηκε την πόλη Κιλούνγκ, στη βόρεια Ταϊβάν.
Δεν έχει γίνει σαφές ακόμη για πόσο οι επιβάτες και το πλήρωμα θα χρειαστεί να παραμείνουν στο κρουαζιερόπλοιο.
Το Πεκίνο αυξάνει τις εισαγωγές ιατρικών ειδών και βασικών αγαθών
Το Πεκίνο θα προχωρήσει σε αύξηση των εισαγωγών ιατρικών ειδών και βασικών αγαθών, προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια τους στην εσωτερική αγορά, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου (MOC).
Περισσότερες συντονισμένες προσπάθειες θα γίνουν για την αύξηση των εισαγωγών ιατρικών ειδών και πρώτων υλών για την παραγωγή τους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του MOC.
Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τις εισαγωγές για την αύξηση της διάθεσης κρέατος, αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά.
ΗΠΑ, Βρετανία και Βραζιλία απομακρύνουν τους υπηκόους τους
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται να στείλει αεροσκάφη για να παραλάβουν πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στην περιοχή της πόλης Ουχάν, πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι και εστίας του νέου κορωνοϊού, αύριο Πέμπτη.
Το Φόρεϊν Όφις από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι θα εκμισθώσει πολιτικό αεροσκάφος για να παραλάβει υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου και συγγενείς τους από την περιοχή της Ουχάν, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. Παράλληλα, η Βρετανία έδωσε οδηγίες στους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Κίνα.
«Η ασφάλεια των Βρετανών πολιτών θα είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητά μας», ανέφερε σε ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ για να συμπληρώσει πως «ως εκ τούτου, συμβουλεύουμε πλέον τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα, εάν μπορούν, για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό. Όπου υπάρχουν ακόμα Βρετανοί υπήκοοι στην επαρχία Χουμπέι που επιθυμούν να απομακρυνθούν, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα για να τους διευκολύνουμε».
Επικαιροποιώντας την ταξιδιωτική του οδηγία, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι μέλη του προσωπικού και οικείοι τους από την πρεσβεία και τα προξενεία της Βρετανίας απομακρύνονται από την Κίνα, ωστόσο, θα παραμείνουν μέλη του προσωπικού που θεωρούνται απαραίτητα, όπως αυτά που παρέχουν προξενικές υπηρεσίες.
Ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας Φερνάντου Αζεβέντου ανακοίνωσε ότι δύο στρατιωτικά αεροσκάφη Embraer C-190 της Πολεμικής Αεροπορίας — ο τύπος αυτός αεροσκάφους σε διαμόρφωση μεταφοράς επιβατών έχει 36 θέσεις — θα αναχωρήσουν σήμερα για την Ουχάν με ενδιάμεσους σταθμούς σε Ισπανία και Πολωνία για ανεφοδιασμό και θα φθάσουν στην κινεζική πόλη μεθαύριο Παρασκευή, αφού δόθηκε η άδεια των αρχών στο Πεκίνο.
Σύμφωνα με τον βραζιλιάνο ΥΠΕΞ Ερνέστου Αραούζου, σκοπός είναι να απομακρυνθούν 29 Βραζιλιάνοι, ανάμεσά τους τέσσερα μέλη των οικογενειών τους που είναι κινέζοι υπήκοοι, από την Ουχάν και άλλοι Βραζιλιάνοι που ζουν στην ευρύτερη περιοχή. Μετά τον επαναπατρισμό τους, θα μεταφερθούν σε στρατιωτική βάση στην Ανάπολις, περίπου 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου θα τεθούν σε καραντίνα για 18 ημέρες.
Σε ετοιμότητα η Ελλάδα - Ενισχύονται τα μέτρα στο «Ελ. Βενιζέλος»
Συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές ενέργειες του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση πιθανόν κρούσματος κορωνοϊού στην ελληνική επικράτεια.
Χθες, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ενημερώθηκε για το σχέδιο δράσης που έχουν εκπονήσει υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος στην Ελλάδα και για τον τομέα δράσης και ευθύνης που αναλογεί στην υπηρεσία του.
Τα 13 δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα που έχουν οριστεί ως Νοσοκομεία Αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό δοκιμάζουν το ένα μετά το άλλο τα αντανακλαστικά τους, εφαρμόζοντας τα σχέδια επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Η πρώτη άσκηση υποδοχής και διαχείρισης «ύποπτου» κρούσματος έγινε χθες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης - με επιτυχία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΚΑΒ, κ. Νίκο Παπαευσταθίου, που ενημέρωσε για το αποτέλεσμα τον υπουργό Υγείας. Σήμερα τη σκυτάλη του τεστ επιχειρησιακής ετοιμότητας θα πάρει το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαίδας «Μποδοσάκειο».
Την ίδια ώρα, σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιοι και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, θα εφαρμόζεται θερμομέτρηση με τη χρήση υπερύθρων θερμομέτρων στους επιβάτες και το πλήρωμα των αεροσκαφών επιλεγμένων πτήσεων. Στο μικροσκόπιο θα βρίσκονται οι επιβάτες και τα πληρώματα πτήσεων από Κίνα, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτου αεροδρομίου.
Επίσης, θα γίνεται ενημέρωση των ταξιδιωτών με αφίσες (σε δύο γλώσσες) που έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία στον χώρο αφίξεων και αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα, αλλά και διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην κινεζική γλώσσα.
Επίσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης. Σε αυτήν την περίπτωση το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.
ΠΟΥ: Τα μέτρα της Κίνας μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση
Τα «ισχυρά μέτρα» που έλαβε το Πεκίνο εναντίον του νέου κορωνοϊού προσφέρουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να σταματήσει η εξάπλωση παγκοσμίως, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 425 ανθρώπων μονάχα στην ηπειρωτική Κίνα, διαβεβαίωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη, ο Αιθίοπας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς είπε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας χάρη στα ισχυρά μέτρα που έλαβε η Κίνα στο επίκεντρο» της επιδημίας. «Να μην αφήσουμε να κλείσει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας» υπογράμμισε.
Επιπλέον, ο διευθυντής του ΠΟΥ κατηγόρησε σήμερα ορισμένες πλούσιες χώρες ότι «καθυστερούν πολύ» στο να μοιράζονται τις πληροφορίες σχετικά με τα κρούσματα του νέου κοροναϊού, αξιώνοντας να επιδεικνύεται μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε διεθνές επίπεδο με στόχο να καταπολεμηθεί η επιδημία ιογενούς πνευμονίας.
«Εκ των 176 κρουσμάτων που έχουν καταμετρηθεί έως σήμερα εκτός της Κίνας, ο ΠΟΥ έχει λάβει ολοκληρωμένα έντυπα καταγραφής των κρουσμάτων μονάχα στο 38% των περιπτώσεων. Ορισμένες χώρες, με υψηλά εισοδήματα, καθυστερούν πολύ στο να μοιράζονται αυτά τα ζωτικής σημασίας δεδομένα με τον ΠΟΥ. Δεν πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε έλλειψη δυνατοτήτων» σημείωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ενώπιον του εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού.
«Αν δεν διαθέτουμε καλύτερα δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε την εξέλιξη ή τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει και να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε τις καταλληλότερες συστάσεις» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι έχει στείλει επιστολές σε όλους τους υπουργούς Υγείας προτρέποντάς τους να βελτιώσουν αμέσως την κατανομή των δεδομένων σχετικά με τον κορωνοϊό, προσθέτοντας ότι θα στείλει μια ομάδα διεθνών εμπειρογνώμων για να εργαστεί με τους Κινέζους εταίρους τους.
Ο Τέντρος έκανε επίσης γνωστό ότι ο ΠΟΥ έχει στείλει μάσκες, γάντια και 18.000 προστατευτικές στολές σε 24 χώρες, όπως και 250.000 σετ ανίχνευσης του ιού με στόχο την επιτάχυνση της διάγνωσης.
Ο ίδιος επανέλαβε την έκκλησή του στις χώρες να μην επιβάλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις και στο εμπόριο, καθώς «αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του φόβου και του στιγματισμού χωρίς να βελτιώνεται αισθητά η δημόσια υγεία».
Μέχρι στιγμής, 22 χώρες έχουν επισήμως ανακοινώσει μέτρα στο εμπόριο ή στις μετακινήσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, τα οποία, όπως τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς θα πρέπει να είναι «μικρής διάρκειας, αναλογικά» και να επανεξετάζονται τακτικά.
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη Τσεν Ξου, είπε ενώπιον του εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, ότι ορισμένοι περιορισμοί αντιτίθενται στις συστάσεις του ΠΟΥ, ενώ ζήτησε από τις χώρες να «μην αντιδρούν υπερβολικά».
Προς το παρόν, 27 κρούσματα μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο έχουν καταγραφεί σε 9 χώρες εκτός της Κίνας, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ.
Το συνολικό κόστος στο σύστημα δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας, το διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου, εκτιμάται στα 675 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να περιλαμβάνει τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας, συμπλήρωσαν οι αξιωματούχοι.
(Μια Νέα δημοσίευση από έναν διαχειριστή)