Κατά δεκάδες αυξάνονται κάθε μέρα τα θύματα από τον νέο κοροναϊό που πλήττει κυρίως την Κίνα και κατά δεύτερο λόγο τις γειτονικές ασιατικές χώρες, ενώ έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία.
O τελευταίος απολογισμός των κινεζικών αρχών ανέβασε τους θανάτους σε 213, προσθέτοντας άλλους 43 μέσα σε λίγες ώρες, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη μεγάλη χώρα της Ασίας αγγίζουν τα 10.000.
Νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε να σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, αρκετές ημέρες μετά το ξεκίνημα της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού στην Κίνα και συγκεκριμένα στην πόλη Ουχάν.
Μπροστά στον κίνδυνο να ξεφύγει από κάθε έλεγχο η κατάσταση, οι χώρες της Δύσης οργανώνουν αποστολές με ειδικά ναυλωμένα αεροσκάφη, προκειμένου να μεταφέρουν τους πολίτες από τις περιοχές της Κίνας που βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν τις πτήσεις από και προς την Κίνα, προκειμένου να ανακόψουν, όσο είναι δυνατόν, τον ρυθμό εξάπλωσης του φονικού ιού, αλλά και να προφυλάξουν το προσωπικό τους.
Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα κορυφωθεί η δράση του ιού, καθώς οι αποκλεισμένες περιοχές στην Κίνα ναι μεν εμποδίζουν τη ραγδαία εξάπλωση του ιού στο εξωτερικό, αλλά καθιστούν ανήμπορους τους ντόπιους κατοίκους να προφυλαχτούν.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία είναι «ένα εξαιρετικό γεγονός που συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς σημειώνεται διεθνής εξάπλωση μιας ασθένειας η οποία δυνητικά απαιτεί συντονισμένη διεθνή δράση».
Ο επικεφαλής του οργανισμού δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι αιτία για την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης δεν είναι όσα συμβαίνουν στην Κίνα, αλλά αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες.
Αναχώρησαν με ειδική πτήση 200 Γάλλοι
Απογειώθηκε στις 07:07 [τοπική ώρα· 01:07 ώρα Ελλάδας] μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας αφού παρέλαβε περίπου 200 Γάλλους υπηκόους από την Ουχάν — τη μεγαλούπολη της κεντρικής Κίνας που αποτελεί εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός — για να επαναπατριστούν, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που επιβαίνουν σε αυτό.
Το μεταγωγικό αναμένεται να προσγειωθεί έπειτα από περίπου δωδεκάμισι ώρες στην Ιστρ (νοτιοανατολική Γαλλία), διευκρίνισε στους ανθρώπους που επιβιβάστηκαν σε αυτό μέλη επίσημης γαλλικής αντιπροσωπείας. Θα τεθούν κατόπιν σε περιορισμό για 14 ημέρες σε κέντρο διακοπών στο Καρί λε Ρουέ, κοντά στη Μασσαλία.
έμπρο κρούσμα στη Γερμανία
Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν ένα πέμπτο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα.
Πρόκειται για έναν εργαζόμενο που απασχολείται στην ίδια εταιρεία όπου εντοπίστηκαν οι τέσσερις άλλοι άνθρωποι που νόσησαν από τον κινεζικό ιό, στο κρατίδιο της Βαυαρίας.
«Αυτό αφορά έναν εργαζόμενο στην εταιρεία Στάρνμπεργκ, στην οποία εργάζονται οι τέσσερις άλλοι νοσούντες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας του γερμανικού κρατιδίου, προσθέτοντας πως επιπλέον πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες αργότερα την Παρασκευή.
Σε εγκαταστάσεις της NHS οι Βρετανοί από την Ουχάν
Tο πρωί της Παρασκευής αναμένεται να φτάσει σε βρετανικό έδαφος η έκτακτη πτήση που μεταφέρει Βρετανούς πολίτες από την κινεζική πόλη Ουχάν. Tο αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Brize Norton της περιοχής της Οξφόρδης. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, επιβεβαίωσε ότι διασφαλίστηκε η αναχώρηση της πτήσης.
Οι επιβάτες αναμένεται να μεταφερθούν σε νοσοκομείο στο Γουίραλ (κοντά στο Λίβερπουλ) όπου θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας τους, προκειμένου να νοσηλευτούν εάν αναπτύξουν κάποιο από τα συμπτώματα του κοροναϊού.
Οι επιβάτες θα βρίσκονται, εξάλλου, υπό παρακολούθηση στη διάρκεια της πτήσης τους από στρατιωτικούς γιατρούς που θα βρίσκονται στο αεροπλάνο.
Έφτασε και στην Ιταλία με δύο κρούσματα
Επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα κοροναϊού στη Ρώμη, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
Πρόκειται για δύο Κινέζους τουρίστες οι οποίοι έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο Σπαλαντσάνι της Ιταλικής πρωτεύουσας.
Το δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο διέμειναν οι δύο τουρίστες έχει σφραγιστεί και μπορεί να υποβληθούν σε εξετάσεις άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους.
Παράλληλα ο Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι η Ιταλία διακόπτει τις αεροπορικές πτήσεις από και προς την Κίνα.
Kρουαζιερόπλοιο έξω από τη Ρώμη: Αρνητικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων των δύο τουριστών
Αρνητικά τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν, στην Ιταλία, δυο Κινέζοι τουρίστες που επιβαίνουν σε κρουαζιερόπλοιο.
Το κρουαζιερόπλοιο Costa Smeralda της εταιρείας Costa Crociere, με έξι χιλιάδες επιβάτες, προς το παρόν, παραμένει μπλοκαρισμένο στο λιμάνι της Τσιβιταβέκια, βόρεια της Ρώμης.
Οι ιταλικές αρχές δεν έδωσαν το αναγκαίο «πράσινο φως» για την αποβίβαση των τουριστών, η οποία θα πραγματοποιηθεί μόνο αφού αποκλειστεί με βεβαιότητα το ενδεχόμενο μετάδοσης του κοροναϊού.
Κόντε: Δεν είμαστε απροετοίμαστοι
Σε συνέντευξή Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναφέρθηκε στα δυο κρούσματα κοροναϊού τα οποία μόλις επιβεβαιώθηκαν στην ιταλική πρωτεύουσα και υπογράμμισε:
«Δεν είμαστε απροετοίμαστοι. Το νοσοκομείο λοιμωδών νόσων Σπαλαντσάνι της Ρώμης στο οποίο μεταφέρθηκαν οι δυο Κινέζοι τουρίστες, στον τομέα του αποτελεί πραγματική Βίβλο. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να δημιουργηθεί πανικός και τεράστια κοινωνική ανησυχία».
Ο Κόντε πρόσθεσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαπιστωθεί με ποιά άτομα μπορεί να ήρθαν σε επαφή, κατά την παραμονή τους στην Ιταλία, οι δυο τουρίστες που νοσούν, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κίνδυνος μετάδοσης.
«Είμαι αισιόδοξος ότι τα περιστατικά αυτά θα είναι μεμονωμένα», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
«Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο. Το ότι διαγνώσθηκαν τα δυο αυτά περιστατικά είναι αρκετά φυσικό, από την στιγμή που στην Ευρώπη, συνολικά, έχουμε ήδη δέκα κρούσματα» δήλωσε, από την μεριά του, ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.
Ο διευθυντής, τέλος, του νοσοκομείου Σπαλαντσάνι, Τζουζέπε Ιπόλιτο, πρόσθεσε ότι «οι δυο Κινέζοι τουρίστες στους οποίους διαγνώστηκε ο κοροναϊός έχουν τεθεί σε απομόνωση και η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους είναι καλή».
Έξι τα κρούσματα στη Γαλλία
Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα κοροναϊού στη Γαλλία που επιβεβαίωσε το έκτο κρούσμα.
Το κρούσμα επιβεβαίωσε, ο Γενικός Διευθυντής υγείας, Ζερόμ Σαλομόν. Πρόκειται για έναν γιατρό στο επάγγελμα, ο οποίος φρόντισε από την αρχή που παρουσίασε τα συμπτώματα να απομονωθεί. Ο γιατρός βρίσκεται τώρα σε σε νοσοκομείο του Παρισιού.
Επιπλέον, οι γαλλικές Αρχές τονίζουν πως και το έκτο κρούσμα κοροναϊού είχε επαφές με κάποιον στην Άπω Ανατολή, που να εξηγούν την έκθεσή του στον ιό. «Δεν υπάρχουν στην Γαλλία περιπτώσεις ασθενών που δεν μπορούν να εξηγηθούν» τονίζουν οι Αρχές.
Στο «κόκκινο» η ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού που μεταδίδεται ακόμη και από απόσταση δύο μέτρων. Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, με ορισμένους μάλιστα επιστήμονες να εκτιμούν ότι η επιδημία ενδέχεται να φτάσει σε στάδιο κορύφωσης εντός των επόμενων ημερών. Στην Κίνα έχει ήδη αναπτυχθεί εμβόλιο, ενώ στις ΗΠΑ ξεκινά η ανάπτυξη με τις δοκιμές να ξεκινούν σε τρεις μήνες.
Κοροναϊός: Το State Department αναβάθμισε την οδηγία για την Κίνα - «Μην πηγαίνετε»
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να «μην πηγαίνουν» στην Κίνα, εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός, καθώς οι νεκροί στη χώρα της Ασίας αυξήθηκαν σήμερα σε 213, ενώ αύξησε κατά μία βαθμίδα το επίπεδο συναγερμού.
«Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις χωρίς προειδοποίηση ή πολύ γρήγορα», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που υπενθυμίζει επίσης ότι έχουν μειωθεί οι συνδέσεις προς και από την Κίνα από εταιρείες του τομέα των μεταφορών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υπενθύμισε, έκρινε ότι «η ταχεία εξάπλωση της επιδημίας αποτελεί κρίση δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος».
Οι Αμερικανοί που «βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κίνα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα χρησιμοποιώντας εμπορικά μέσα. Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης να αναβάλλει τα ταξίδια προς την Κίνα εξαιτίας του νέου κοροναϊού», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε εξάλλου στη βαθμίδα 4 της κλίμακας, το υψηλότερο, όπου κατατάσσονται χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν. Η Ουάσινγκτον είχε ήδη αυξήσει το επίπεδο συναγερμού τη Δευτέρα, καλώντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν να πηγαίνουν στην Κίνα.
Σύμφωνα με επίσημες κινεζικές στατιστικές, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες προερχόμενοι από τις ΗΠΑ εισήλθαν στην Κίνα το 2018. Την ίδια χρονιά, καταγράφηκαν 3 εκατομμύρια αφίξεις στις ΗΠΑ από την Κίνα, κατά τον αμερικανικό εθνικό οργανισμό τουρισμού.
(Μια Νέα δημοσίευση από έναν διαχειριστή)