Στην al-Bab...Δύο Τούρκοι στρατιώτες νεκροί μαζί..//////..με δύο τζιχαντιστές μισθοφόρους ..////
Εκρηκτικό είναι πλέον το σκηνικό στην Λιβύη μετά την παράταση της καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης στην Αίγυπτο και την δήλωση του εκπρόσωπου του LNA ότι η Τουρκία στέλνει πολεμικά πλοία στην Τρίπολη.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Aλ Σίσι ανακοίνωσε την επέκταση της καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης σε όλα τα εδάφη της Αιγύπτου για περίοδο 3 μηνών, ξεκινώντας από σήμερα Τρίτη 28 Απριλίου 2020.
Μια εντολή που έχει σαφώς σχέση με τη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Τρίπολη της Λιβύης.
Egyptian President Sisi declares state of emergency for 3 months to confront terrorism. https://t.co/4i6O6reoW8
— David M. Witty (DavidMWitty1) April 27, 2020
Αυτό μεταφράζεται στο ότι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις ευρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση στα σύνορα με την Λιβύη, ενώ οι Τούρκοι αλωνίζουν στην Μεσόγειο κάνοντας και ασκήσεις με το ιταλικό πολεμικό ναυτικό.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος προβλέπει ότι το σχέδιο της Τουρκίας αφορά και την χώρα του μιας και η Άγκυρα υποστηρίζει την μουσουλμανική αδελφότητα, θέλοντας να επηρεάσει την κατάσταση στην χώρα όταν πατήσει πραγματικά “πόδι” στη Λιβύη .
Από την άλλη πλευρά ο Λίβυος στρατηγός Ahmed al-Mismari (LNA) αποκάλυψε ότι η Τουρκία είχε αποστείλει δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, εξοπλισμένα με αντιαεροπορικούς πυραύλους και συστήματα αεράμυνας στο λιμάνι της Τρίπολης.
Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα Al-Sharq al-Awsat τη δυνατότητα στόχευσης των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών από τις δυνάμεις του εντός των λιβυκών χωρικών υδάτων ειδικά στα ανατολικά της χώρας, όπου αναπτύσσεται ο στρατός, τονίζοντας την παρακολούθηση όλων των τουρκικών κινήσεων στην περιοχή.
“Οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Συμφωνίας της Τρίπολης και οι πολιτοφυλακές έχουν μεταφέρει μεγάλες ομάδες Σύριων μισθοφόρων “εμπλουτισμένων” και με άλλες εθνικότητες που εκμεταλλεύονται την ανακωχή“, τόνισε ο Μισμάρι.
Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με πηγές του, «υπάρχουν περισσότεροι από 17 χιλιάδες τρομοκράτες που μετακόμισαν από τη Συρία στη Λιβύη, με σχεδόν 1.800 από αυτούς να έχουν επιστρέψει στη Συρία, λόγω τραυματισμών ενώ περισσότεροι από χίλιοι σκοτώθηκαν. ”
Ο Αλ-Μισμάρι αποκάλυψε επίσης τον κίνδυνο που υπάρχει από τις δυνάμεις του GNA για αρκετές πόλεις στη Δυτική Ακτή μετά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις δολοφονίες, λέγοντας: “Ορισμένες ομάδες που εισήλθαν σε αυτές τις πόλεις πρόσφατα, είχαν εκδιωχθεί από αυτές το 2016.
Φυσικά αναμενόταν ότι με την επιστροφή τους όλοι αυτοί θα διέπρατταν εγκλήματα εκδίκησης, όπως συνέβη, καθώς στόχευαν σε όλους όσους τους είχαν διώξει στο παρελθόν. Έχουμε χάσει μέχρι στιγμής 7.000 μαχητές και όλοι αυτοί δεν θυσιάστηκαν για να υπογράψουμε συμφωνίες με τον ΟΗΕ και να κάνουμε εκεχειρία με εγκληματίες και τρομοκράτες”, πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει ομάδες μισθοφόρων από τη Συρία στη Λιβύη, με σκοπό να ενδυναμώσει τις δυνάμεις της «κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας» κατά του «εθνικού στρατού της Λιβύης».
Ο πόλεμος στην Λιβύη αφορά όχι μόνο την ίδια την χώρα και την Αίγυπτο, αλλά και την Ιταλία και Ελλάδα. Ο λόγος είναι απλός και αφορά την πρόθεση δημιουργίας αεροναυτικής βάσης της Τουρκίας στην χώρα με την οποία θα επιβάλει την παρουσία της ως περιφερειακή δύναμη στην Μεσόγειο.
(Μια Νέα δημοσίευση από έναν διαχειριστή)