Covid-19: Γιατί καθυστερεί η μείωση των κρουσμάτων παρά το lockdown

Covid-19: Γιατί καθυστερεί η μείωση των κρουσμάτων παρά το lockdown

Η καθυστερημένη έναρξη αυξημένων ελέγχων στους εργάτες γης που έρχονται από όμορες χώρες, που εικάζεται ότι συνέβαλε στη μη πτώση των κρουσμάτων.

 

Αισιοδοξία επικρατούσε στην κυβέρνηση ότι θα ήταν ήδη ορατή η ουσιαστική μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του lockdown. Όμως το θετικό αυτό σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε και πλέον νέο "ορόσημο" προκειμένου να καταγραφεί η πτωτική τους πορεία θεωρείται το μέσον της ερχόμενης εβδομάδας.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, τα τελευταία 24ωρο ο δείκτης R βαίνει μειούμενος στην Αττική, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, ενώ βρίσκεται πλέον κοντά στο "όριο" του 1. Όμως, υπάρχουν κι άλλες απαισιόδοξες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα παραταθεί η μάχη με τον κορονοϊό, μεταθέτοντας έτσι και την άρση των περιοριστικών μέτρων, ιδίως όσον αφορά τον κλάδο της εστίασης, που σύμφωνα με έρευνες αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εστία μετάδοσης του ιού.

Το ερώτημα φυσικά όλων είναι γιατί το δεύτερο αυτό lockdown φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικό από αυτή της άνοιξης. Βασική διαφορά είναι ότι τον περασμένο Μάρτιο, η χώρα "κατέβασε ρολά" στα 200 κρούσματα, ενώ τον Νοέμβριο υπερέβησαν τα 3.000, καθώς κρίθηκε κρίσιμο να κρατηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο όρθια η οικονομία και να υλοποιηθεί ένα χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέψει μια στοιχειώδη κανονικότητα τα Χριστούγεννα.

(|) ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φόβοι ειδικού ( ΠΟΥ) για τρίτο κύμα της πανδημίας

 

Οι άλλοι λόγοι, όπως καταγράφονται σε δημοσίευμα της Καθημερινής είναι οι εξής:

Οι περιορισμοί στη φυσική παρουσία των εργαζομένων έχουν αυτή τη φορά μικρότερο εύρος. Στο πρώτο lockdown είχε ουσιαστικά τερματιστεί κάθε οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, έμειναν ανοιχτές για μια εβδομάδα κι άλλες δραστηριότητες, όπως τα σχολεία, που ναι μεν δεν έδωσαν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, αλλά αύξησαν την κινητικότητα

-Εκτιμάται ότι οι πολίτες λόγω κόπωσης αλλά και εφησυχασμού τηρούν πλέον με λιγότερη σχολαστικότητα τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

-Η πιθανή μετάλλαξη του ιού, για την οποία έκανε λόγο ο Σωτήρης Τσιόδρας. Επιβαρυντικά φυσικά λειτουργεί και η μεταβολή των καιρικών συνθηκώ που οδηγεί τους πολίτες στους εσωτερικούς χώρους.

-Ορισμένα "φάουλ" της τοπικής αυτοδιοίκησης και υπηρεσιών που δημιούργησαν κενά στην επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η Θεσσαλονίκη, όπου πλέον αναγνωρίζεται ότι το lockdown έπρεπε να είχε επιβληθεί πριν από την εορτή του Αγίου Δημητρίου.

-Η καθυστερημένη έναρξη αυξημένων ελέγχων στους εργάτες γης που έρχονται από όμορες χώρες, που εικάζεται ότι συνέβαλε στη μη πτώση των κρουσμάτων.

-Η φυσική παρουσία των φοιτητών στις πόλεις όπου σπουδάζουν. Εκ των υστέρων έχει διαπιστωθεί ότι λόγω της ασυμπτωματικότητας αλλά και της έντονης κοινωνικής ζωής που έχουν, συνέβαλαν στην εκτόξευση των κρουσμάτων σε φοιτητουπόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα.

(|) ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεσσαλονίκη: Στήθηκε κινητό νοσοκομείο στο παρκινγκ του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου { BINTEO})

Στο θέμα είχε αναφερθεί την Παρασκευή, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, και η επίκουρη καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Υπογράμμισε ότι προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος τρεις βδομάδες μετά το lockdown στη Β. Ελλάδα και δύο βδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων στην επικράτεια. "Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με την εμπειρία της άνοιξης από το πρώτο εθνικό lockdwon του Μαρτίου θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση. Το γεγονός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το υψηλό επιδημικό φορτίο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο" τόνισε η καθηγήτρια και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι ωστόσο μεταδίδουν τον ιό.

Ακολούθως τόνισε ότι "δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων γιατί αυτός παρουσιάζει διακυμάνσεις που μας κάνουν τη μια μέρα να αναθαρρούμε λίγο και την επόμενη να απογοητευόμαστε". Σημείωσε επιπλέον ότι "τα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ δείχνουν ότι παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα αλλά στη Θεσσαλία έχουν αυξητικές τάσεις. Χρειάζεται υπομονή γιατί το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται για τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες ακόμη, στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο. Εξαιρετικά σημαντική είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων. Ενώ θα υπέθετε κανείς ότι πλέον θα ήμασταν πολύ πιο προσεκτικοί, αφού έχουμε έναν συγγενή που νόσησε, φαίνεται ότι η κούραση των περιορισμών υπερτερεί σε κάποιες περιπτώσεις και σε άλλες περιπτώσεις λάθος αποφάσεις για ευκαιριακές απολαύσεις έχουν καταστροφικές συνέπειες για όλη την κοινωνία. Είναι πιθανό ότι και η χαλαρή συμπεριφορά κάποιων έστω λίγων εν μέσω lockdown, η μη σχολαστική τήρηση των μέτρων να οδήγησε και στη συνεχιζόμενη διασπορά και καθυστέρηση της ύφεσης του πανδημικού κύματος"

Πηγή: https://www.enikos.gr

Ψηφο/ρία: 0
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΝΕΑ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ! –

Πρέπει να είστε μέλος του face-new237.com για να προσθέσετε σχόλια!

ΕΓΓΡΑΦΗ face-new237.com

Covid-19: φέρνει τον «Μεγάλο Αδελφό» στα smartphones


Covid-19: φέρνει τον «Μεγάλο Αδελφό» στα smartphones! Τι αποκαλύπτει ο καθηγητής του ΜΙΤ Κων. Δασκαλάκης...

 

Μια άκρως τρομακτική τεχνική…

Συνέχεια➥

Δείτε επίσης

- - .
.
- - - - -
-

- - - - - -- --