Οι φονικοί ιοί που ξεκίνησαν από την Κίνα και σκότωσαν εκατομμύρια ανθρώπους- Από την Ισπανική γρίπη στον κορονοϊό...
Δεν υπάρχει σαφής επιστημονική εξήγηση γιατί πολλοί ιοί ξεκίνησαν από τη Κίνα,,,
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ασία και συγκεκριμένα η Κίνα αποτελεί την "μήτρα" φονικών πανδημιών.
Από τις αρχές του 1900 με την Ισπανική γρίπη έως και σήμερα με τον Κορονοιό οι μεγάλες πανδημίες που έπληξαν ολόκληρο τον κόσμο και άφησαν πίσω τους εκατομμύρια νεκρούς ξεκίνησαν (στην πλειοψηφία τους) από εκεί. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες που να εξηγούν με ακρίβεια τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη χώρα της Ασίας είναι "επιρρεπής" στο ξέσπασμα επιδημιών.
Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και με τον COVID-19 όπου οι θεωρίες και τα σενάρια για το τι ακριβώς συνέβη δίνουν και παίρνουν. Η επικρατούσα άποψη θέλουν τον ιό να προέρχεται από την φύση. Τη θέση αυτή εξέφρασε πρόσφατα και ο Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος ανέφερε ότι ο ιός πέρασε στον άνθρωπο από έναν μυρμηγκοφάγο. Ο γνωστός λοιμωξιολόγος χαρακτήρισε μάλιστα θεωρίες συνωμοσίας την άποψη (και) του Ντόναλντ Τράμπ ότι ο ιός είναι "προιόν" εργαστηρίου. Τη θεωρία του εργαστηρίου υποστήριξε πάντως και ο διάσημος αν και αμφιλεγόμενος καθηγητής ιολογίας Λίκ Μοντανιέ. Πρόκειται για τον άνθρωπο που ανακάλυψε το 1982 τον ιό του ΑΙDS και τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής.
Από τις αρχές του 1900 έως σήμερα οι κυριότερες επιδημίες που μετατράπηκαν σε πανδημίες είναι οι ακόλουθες.
Ισπανική Γρίπη 1918-1919
Ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν πρώτος ο ισπανικός Τύπος που έκανε εκτενείς αναφορές στην πανδημία καθώς η Ισπανία δεν συμμετείχε στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε από την Κίνα και στην συνέχεια έφτασε στην Αφρική, την Ευρώπη και μετά πέρασε στις ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη τα πρώτα κρούσματα εκδηλώθηκαν στην Γαλλία την Άνοιξη του 2018 με θύματα Βρετανούς στρατιώτες που μάχονταν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μαζί με την μετακίνηση των στρατευμάτων, μετακινείτο και η γρίπη. Μετά τη Γαλλία σειρά είχε η Ιταλία, η Γερμανία η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ.
"Χτυπήθηκε" επίσης η Νότιος Αφρική, αλλά και οι Ινδίες.
Το καλοκαίρι του 1918 υπήρξε μια μικρή ανακοπή, αλλά το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου και κυρίως την άνοιξη του 1919 επανήλθε δριμύτερη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα κρούσματα σε ολόκληρο τον κόσμο ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι υπολογίζονται από έως 100 εκατομμύρια σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς.
Από την ισπανική γρίπη δεν έμεινε αλώβητη ούτε και η Ελλάδα. Στοιχεία για αριθμό κρουσμάτων και νεκρών δεν υπάρχουν, αλλά είναι βέβαιο ότι χάθηκαν ζωές.
Από τις πιο χαρακτηριστικές μαρτυρίες για την κατάσταση ήταν εκείνη ενός μικρού τότε κοριτσιού που μετά το τέλος της πανδημίας διηγείτο ότι έβλεπε κάθε ημέρα ανθρώπους να κοιμούνται στο πάρκο που ήταν κοντά στο σπίτι της. Επρόκειτο όμως νεκρούς.
Ασιατική γρίπη 1957-58
Ξεκίνησε από την Κίνα την άνοιξη του 1957 και μετά με γοργούς ρυθμούς έπληξε ολόκληρη την υφήλιο. "Χτύπησε" Ευρώπη, Αφρική, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική, ενώ ο ιός σε αντίθεση με σήμερα "θέριζε" στην πλειοψηφία τους παιδιά και νέους ανθρώπους έως 20 ετών. Μέχρι να κάνει τον "κύκλο" της έχασαν την ζωή τους περί τα δύο εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.
Γρίπη του Χόνγκ Κόνγκ 1968-1969
Ξεκίνησε από το κινεζικό κρατίδιο- που ακόμα τότε ήταν κτήση της Μ. Βρετανίας- και επεκτάθηκε στην Κίνα. Μεταδοθηκε πολύ εύκολα και λόγω των αεροπορικών μετακινήσεων.
Στις ΗΠΑ εξαπλώθηκε μέσω των Αμερικανών στρατιωτών που πολεμούσαν στο Βιετνάμ και επέστρεφαν στην χώρα τους και είχε ως αποτέλεσμα να "χαθούν πάνω από 50.000 άνθρωποι της πρώτες εκατό ημέρες από τη στιγμή που η πανδημία πέρασε τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Πολλά θύματα θρήνησε και η Ευρώπη που η πανδημία έπληξε δύο φορές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τίθεται σε συναγερμό και δοκιμάζονται διάφορα εμβόλια. Και αυτός ο ιός χτυπά νέους αλλά και ηλικιωμένους. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο.
SARS 2003- 2004
Επρόκειτο για επιδημία που ξεκίνησε από την επαρχία Γκουαγκντόγκ της Κίνας και μετατράπηκε σε πανδημία που έπληξε 26 χώρες με χιλιάδες κρούσματα. Ευτυχώς η υφήλιος πρόλαβε τα χειρότερα χάρη στα άμεσα αντανακλαστικά των φορέων δημόσιας υγείας που πήραν άμεσα μέτρα περιορισμού της διασποράς.
Γρίπη των χοίρων 2009
Ονομάζεται και Η1Ν1 και η είναι η γρίπη κατά της οποίας μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας κοινότητας, ειδικά ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες εμβολιάζονται κάθε χρόνο. Ο συγκεκριμένος ιός δεν ξεκίνησε από την Κίνα, αλλά από το Μεξικό και ονομάστηκε γρίπη των χοίρων διότι προήλθε από τα συγκεκριμένα οικόσιτα ζώα. Από την συγκεκριμένη γρίπη νόσησαν πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ, ενώ η θνητότητα σε ολόκληρο τον κόσμο έχει ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο.
(Μια Νέα δημοσίευση από έναν διαχειριστή)