Covid-19 -Ιδού τα νέα φάρμακα και πειράματα για εμβόλια...
Ο κορονοϊός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και η επιστημονική προσπάθεια για νέα εμβόλια και στοχευμένες θεραπείες έναντι της νόσου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Παράλληλα, οι γιατροί σχηματοποιούν όλο και καλύτερα τα υπάρχοντα θεραπευτικά σχήματα: ποια φάρμακα ενδείκνυνται ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου, ποια μπορούν να ληφθούν στο σπίτι, πώς μπορούν να λάβουν χημειοπροφύλαξη οι εργαζόμενοι των δομών υγείας και τι προβλέπεται για την περίπτωση παιδιών με υποψία ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη.
Πώς λειτουργεί ο κορονοϊός;
Όσο εξελίσσεται η πανδημία, τόσο περισσότερα στοιχεία γίνονται γνωστά αναφορικά με τον μηχανισμό δράσης του ιού και τη δομή του, γεγονός που βοηθά τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέα φάρμακα και εμβόλια. Σε ό,τι αφορά τις θεραπείες, στις ΗΠΑ την Πέμπτη έγινε στους πέντε πρώτους ασθενείς με νόσο COVID-19 χορήγηση ανοσοθεραπείας, δηλαδή πλάσματος ή ορού αίματος με αντισώματα από άτομα που έχουν ήδη αναρρώσει. Επίσης, η Πολυκλινική της Παβίας στη Βόρεια Ιταλία ξεκίνησε την Παρασκευή πειραματική χορήγηση πλάσματος αίματος με αντισώματα σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σε εξέλιξη είναι και η μελέτη Φάσης ΙΙΙ της αντι-ιικής δραστικής ουσίας φαβιπιραβίρης, της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Fujifilm Toyama Chemical. Η χώρα μας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να εισαγάγει το σκεύασμα, με την παρασκευάστρια εταιρεία να δηλώνει την Τρίτη ότι προτίθεται να το αποστείλει δωρεάν σε όσες χώρες το έχουν ανάγκη. Η φαβιπιραβίρη έχει αναπτυχθεί κατά ανθεκτικών στελεχών της εποχικής γρίπης και στις μέχρι τώρα κλινικές μελέτες στην Κίνα έχει φανεί ότι περιορίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού στον οργανισμό και δίνει χρόνο στο ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη και να περιορίσει τη φλεγμονή.
Η νέα ελπιδοφόρα έρευνα
Σε κλινική μελέτη Φάσης 2/3 βρίσκεται το ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα σαριλουμάμπη, των Regeneron Pharmaceuticals και Sanofi, που είναι εγκεκριμένο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή (placebo) ελεγχόμενη μελέτη με τη συμμετοχή 400 ασθενών γίνεται σε 16 κέντρα με στόχο να διαπιστωθεί αν μειώνει τον πυρετό και την ανάγκη για παροχή οξυγόνου. Στη Φάση 3 θα ελεγχθεί αν προλαμβάνει τον θάνατο και μειώνει την ανάγκη μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, της παροχής οξυγόνου ή νοσηλείας λόγω COVID-19. Προκαταρκτικά αποτελέσματα από μικρή μελέτη στην Κίνα έδειξε ότι μπορεί να συντελέσει σε μικρές μειώσεις των εμπύρετων επεισοδίων και 7% σε μείωση της ανάγκης για οξυγόνο.
Σοκαριστική εκτίμηση! «Ίσως υπάρχουν ήδη 10.000.000 κρούσματα κορονοϊού
Στα μέσα του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει σε 200 ασθενείς στην Αυστρία, στη Γερμανία και τη Δανία η κλινική δοκιμή του πειραματικού φαρμάκου APN01 από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Apeiron Biologics, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας και το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά. Το APN01 δείχνει να μπορεί να μπλοκάρει την «κυτταρική πόρτα» που χρησιμοποιεί ο ιός SARS-CoV-2 για να μολύνει τα κύτταρα του ανθρώπου, καταστέλλοντας το ιικό φορτίο.
Τα πειράματα στην Σανγκάη
Ενθαρρυντικά είναι και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του αναστολέα σύντηξης EK1C4 που δοκίμασαν σε ποντίκια ερευνητές του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σανγκάης και του Πανεπιστημίου της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Οταν χορηγήθηκε το πειραματικό φάρμακο στα τρωκτικά πριν ή μετά την επιμόλυνσή τους με τον ιό HcoV-OC43, διαπιστώθηκε ότι είτε αυτά δεν μολύνθηκαν, είτε όταν μολύνθηκαν δεν εκδήλωσαν τη νόσο. Σύμφωνα με τους Κινέζους ειδικούς, ενδεχομένως αυτό να σημαίνει ότι ο αναστολέας EK1C4 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και τη θεραπεία της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 και ήδη σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Τον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει η κλινική δοκιμή του μονοκλωνικού αντισώματος 47D11 που ανακαλύφθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και του Ιατρικού Κέντρου «Erasmus» στην Ολλανδία. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το 47D11 εμποδίζει τον SARS-CoV-2 να μολύνει τον άνθρωπο καθώς προσδένεται στο επίτοπο, το τμήμα του ιού που είναι αναγνωρίσιμο από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η κυτταρική αγωγή
Την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναμένει η εταιρεία Celularity για κλινικές δοκιμές της αντικαρκινικής θεραπείας CYNK-001 έναντι του COVID-19. Πρόκειται για κυτταρική αγωγή που στόχο έχει να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε στοχευμένα και έγκαιρα να καταπολεμήσει τον SARS-CoV-2. Τέλος, ερευνητές του Πανεπιστημίου Τσινγκχούα του Πεκίνου σε συνεργασία με την κινεζοαμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Brii Biosciences αναπτύσσουν μια νέα θεραπεία με βάση μονοκλωνικά αντισώματα από το αίμα ασθενών που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19, μάλιστα τέσσερα εξ αυτών έχουν την ικανότητα να προσδένονται στις πρωτεΐνες του SARS-CoV-2 και να τον εμποδίζουν να εισχωρήσει τα ανθρώπινα κύτταρα. Στόχος είναι να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν δοκιμές σε πειραματόζωα και ανθρώπους.
Ο κορονοϊός και τα εμβόλια
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κλινική δοκιμή της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Moderna του εμβολίου mRNA-1273. Στις 16 Μαρτίου χορηγήθηκε στους πρώτους τέσσερις από τους συνολικά 45 εθελοντές η πρώτη δόση και περί τα μέσα αυτού του μήνα αναμένεται η δεύτερη. Στόχος είναι τα πρώτα κλινικά δεδομένα να είναι διαθέσιμα τον Ιούνιο ώστε το εμβόλιο να καταστεί εμπορικά διαθέσιμο τον Μάρτιο του 2021.
(Μια Νέα δημοσίευση από έναν διαχειριστή)