Γιατί: Ο Covid-19 πυροδοτεί έμμεσα την αύξηση πολλών άλλων ασθενειών...
Ο Covid-19 πυροδοτεί έμμεσα την αύξηση πολλών άλλων θανατηφόρων, σοβαρών μολυσματικών ασθενειών και ο μεγάλος αντίκτυπος θα γίνει αισθητός σε μερικά από τα πιο φτωχά κράτη του κόσμου. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότερα από 13 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια που σώζουν τη ζωή τους, λόγω της διαταραχής που προκαλείται από την πανδημία.
Η αυστηρή προειδοποίηση προέρχεται από την Gavi (παλαιότερα γνωστό ως Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποίηση), η οποία αναφέρει ότι έχουν αναβληθεί 14 μεγάλες εκστρατείες εμβολιασμού με στόχο την καταπολέμηση ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, η χολέρα, η μηνιγγίτιδα και άλλες νόσοι.
Τουλάχιστον 21 χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος χώρες αναφέρουν ήδη ελλείψεις εμβολίων ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των συνόρων και της διακοπής των αεροπορικών ταξιδιών, επισημαίνει η Gavi.
Αναζωπύρωση των θανατηφόρων ασθενειών
Το 2018, 142.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του από ιλαρά. Τα περισσότερα από αυτά τα θύματα ήταν κάτω των πέντε ετών. Υπήρξαν περίπου 124.000 θάνατοι το προηγούμενο έτος.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βιώνει πρόσφατα τη μεγαλύτερη επιδημία ιλαράς στον κόσμο. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και υπήρξαν πάνω από 6.000 θάνατοι. Αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο νούμερο από όσους σκοτώθηκαν από το ξέσπασμα του Έμπολα τη διετία 2018-2020 στην ίδια χώρα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef λένε ότι η κάλυψη εμβολίων κατά της ιλαράς είναι πολύ χαμηλή για να περιοριστούν τα κρούσματα. Αν και εκτιμάται ότι το 86% των παιδιών σε όλο τον κόσμο έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της ιλαράς το 2018, λιγότερα από το 70% έλαβαν τη δεύτερη δόση. Η επιτυχής εξάλειψη της ιλαράς χρειάζεται ποσοστό κάλυψης εμβολιασμού τουλάχιστον 95%, λέει ο ΠΟΥ.
Από τα περίπου 10 εκατομμύρια κρούσματα ιλαράς που εκτιμήθηκαν το 2018, τα μισά εμφανίστηκαν σε πέντε μόνο χώρες: Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Λιβερία, Μαδαγασκάρη, Σομαλία και Ουκρανία.
Μεταξύ 1988 και 2018, τα καταγεγραμμένα κρούσματα πολιομυελίτιδας μειώθηκαν από 350.000 σε 33. Ενώ αυτό αντιπροσωπεύει μια τεράστια νίκη στη δημόσια υγεία, η ασθένεια είναι ενδημική στο Αφγανιστάν, τη Νιγηρία και το Πακιστάν.
«Έστω και ένα μόνο παιδί να παραμένει μολυσμένο, τα παιδιά σε όλες τις χώρες κινδυνεύουν να προσβληθούν από πολιομυελίτιδα», λέει ο ΠΟΥ.
«Η αποτυχία εξάλειψης της πολιομυελίτιδας από αυτές τις τελευταίες χώρες θα μπορούσε να οδηγήσει σε 200.000 νέα κρούσματα κάθε χρόνο, εντός 10 ετών, σε όλο τον κόσμο».
Ένα άνισο βάρος
Η μεγάλη εστίαση του κόσμου στον Covid-19 σημαίνει ότι οι πόροι, τα χρήματα και οι άνθρωποι εκτρέπονται από πολλές δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με τον ιό σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της καμπύλης.
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα προγράμματα εμβολιασμού σε μια χώρα όπως το Κονγκό επιδεινώνεται από διάφορους παράγοντες. Ο ένας είναι ότι υπάρχουν πολλά μωρά που γεννιούνται εκεί κάθε χρόνο – περίπου 3,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα προγράμματα εμβολιασμού πρέπει να εκτελούνται κάθε δύο χρόνια σε μία από τις μεγαλύτερες αλλά λιγότερο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου.
Ο Gavi εκτιμά ότι χωρίς καμία άμβλυνση, ο Covid-19 θα μπορούσε να προκαλέσει σχεδόν 13 εκατομμύρια θανάτους στις 73 χώρες όπου λειτουργεί ο οργανισμός.
«Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου χρειάζονται τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας περισσότερο από ποτέ για να μετριάσουν τις χειρότερες επιπτώσεις της πανδημίας και να διασφαλίσουν ότι δεν θα πληγούν από ακόμη μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, αλλά οι οποίες μπορούν να κατακλύσουν περαιτέρω τα συστήματα υγείας», λέει ο Δρ Seth Berkley, Διευθύνων Σύμβουλος της Gavi.
Η συμμαχία αναφέρει ότι εργάζεται για την προετοιμασία συστημάτων υγείας σε αυτές τις χώρες για την πανδημία και την πρόληψη περαιτέρω απωλειών ζωής, διασφαλίζοντας ότι οι συνήθεις εμβολιασμοί συνεχίζονται, όπου είναι δυνατόν. Τονίζει επίσης τη σημασία της διεξαγωγής μαζικών εκστρατειών εμβολιασμού μόλις τελειώσει η άμεση κρίση.
«Τα παιδιά που χάνουν τώρα τα εμβόλια δεν πρέπει να συνεχίσουν ολόκληρη τη ζωή τους χωρίς προστασία από ασθένειες», λέει ο Berkley. «Η κληρονομιά του Covid-19 δεν πρέπει να περιλαμβάνει την παγκόσμια αναβίωση άλλων δολοφονικών ασθενειών όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα.»
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Sean Fleming.
(Μια Νέα δημοσίευση από έναν διαχειριστή)