Covid-19: Τι περιλαμβάνει η ιστορική πρωτοβουλία ΠΟΥ για την παραγωγή εμβολίου...
Ηγέτες από όλο τον κόσμο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ανέλαβαν ιστορική πρωτοβουλία προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή εμβολίων, θεραπειών και τεστ κατά του νέου κοροναϊού και να διασφαλιστεί ίση πρόσβαση σε αυτά.
Στην πρωτοβουλία αυτή, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, συμμετέχουν διεθνείς οργανισμοί, ιδιωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κοινή απειλή, την οποία μπορούμε να νικήσουμε με κοινή προσέγγιση» τόνισε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ενδεικτική της δυναμικότητας που αναμένεται να έχει είναι η παρουσία του γάλλου προέδρου, Εμανούελ Μακρόν, της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, και του προέδρου της Νοτίου Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα. Ωστόσο, υπάρχει μια παγκόσμια δύναμη που λείπει από το εγχείρημα αυτό. Πρόκειται για τις Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μια εβδομάδα πριν ανέστειλε τη χρηματοδότηση προς τον ΠΟΥ. «Δεν θα υπάρξει επίσημη συμμετοχή των ΗΠΑ» δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στη Γενεύη.
«Ανυπομονούμε να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτή την πρωτοβουλία περί ανάπτυξης εμβολίου για τον COVID-19 το συντομότερο δυνατό» πρόσθεσε, με τον Εμανουέλ Μακρόν πάντως να προτρέπει όλους -συγκεκριμένα τις ΗΠΑ και την Κίνα- να υποστηρίξουν το εγχείρημα του ΠΟΥ.
«Θα συνεχίσουμε τώρα να ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες της G7 και της G20 ώστε να υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία. Και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να συμφιλιωθούμε γύρω από αυτή την κοινή πρωτοβουλία, επειδή πρόκειται για την καταπολέμηση του COVID-19. Δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός ούτως ώστε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.
Τι περιλαμβάνει η πρωτοβουλία του ΠΟΥ
Ο ΠΟΥ περιγράφει την πρωτοβουλία ως «πρόσκληση για δράση» για μια παγκόσμια, συντονισμένη απάντηση στην πανδημία. Στόχος είναι η χρηματοδότηση, η έρευνα, η παραγωγή και η ισότιμη διανομή εμβολίων, διαγνωστικών τεστ και θεραπειών εναντίον της νόσου Covid-19 παγκοσμίως.
«Κοινή μας δέσμευση είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα μέσα που στοχεύουν στο να θριαμβεύσουμε επί της Covid-19» υπογράμμισε επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Το να νικήσουμε την πανδημία του νέου κοροναϊού απαιτεί «τη μαζικότερη στην ιστορία προσπάθεια στη δημόσια υγεία» τόνισε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο ΠΟΥ ελπίζει να συγκεντρώσει 7,5 δισ. ευρώ μέχρι τις 4 Μαΐου, όταν και αναμένεται να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής.
«Αυτό αποτελεί μόνο ένα πρώτο βήμα, θα χρειαστούν περισσότερα στο μέλλον» δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο ΠΟΥ έχει διορίσει δύο ειδικούς απεσταλμένους για να ηγηθούν της παγκόσμιας πρωτοβουλίας στην έρευνα για τα εμβόλια, ενώ περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες.
Δοκιμές εμβολίων
Μέχρι αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό και τουλάχιστον 190.000 έχουν πεθάνει από τότε που εμφανίστηκε ο ιός στην κινεζική πόλη Ουχάν στα τέλη του περασμένου έτους.
Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται περισσότερα από 100 πιθανά εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων έξι ήδη που βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, δήλωσε ο Δρ. Σεθ Μπέρκλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της συμμαχίας εμβολίων GAVI, μια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που ηγείται εκστρατειών ανοσοποίησης σε φτωχές χώρες.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλους, θα χρειαστούμε παγκόσμια ηγεσία για να προσδιορίσουμε και να δώσουμε προτεραιότητα στους υποψήφιους για εμβόλια» δήλωσε σε ξεχωριστή ενημέρωση στη Γενεύη, πριν λάβει μέρος στην επίσημη ανακοίνωση του ΠΟΥ.
Η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα πρέπει να αυξηθεί ενόψει της επιλογής του «νικητήριου» εμβολίου, δήλωσε ο Μπέρκλεϊ, σημειώνοντας ότι η GAVI και η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζουν αμφότεροι το ζήτημα. «Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε αυτό που συνέβη το 2009 με το εμβόλιο H1N1, όταν δεν υπήρχαν αρκετές προμήθειες για τις αναπτυσσόμενες χώρες ή όταν έφτασαν οι προμήθειας ήρθαν πολύ αργότερα» προειδοποίησε.
Πηγή: Σύνδεσμος
(Μια Νέα δημοσίευση από έναν διαχειριστή)