Φάρμακο και δηλητήριο από την αρχαιότητα Κολχικίνη κατά Covid-19

Φάρμακο και δηλητήριο από την αρχαιότητα Κολχικίνη κατά Covid-19

Φάρμακο και δηλητήριο από την αρχαιότητα Κολχικίνη κατά Covid-19...

 

Πρόσφατα η ιατρική κοινότητα εκφράζει την ελπίδα πως η ουσία κολχικίνη, γνωστή από την αρχαιότητα ίσως αποδειχθεί πολύτιμη στη μάχη εναντίον του Covid-19, αναζωπυρώνοντας τις προσδοκίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η θεραπευτική σημασία της κολχικίνης είναι γνωστή στην ιατρική τέχνη και ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης την αξιοποιεί κατά των γαστρικών καρκίνων (οι δεύτεροι σε συχνότητα εμφάνισης στην εποχή του, μετά τον καρκίνο του μαστού) και της ουρικής αρθρίτιδας. Το αξιοσημείωτο απορρέει από το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιεί τους όρους «φῦμα»«ἕλκος»«οἴδημα», που χαρακτηρίζουν διαφόρων μορφών νεοπλασίες, αλλά αντίθετα εισάγει έναν νέο στην ιατρική ορολογία, τον όρο «καρκῖνος».

 

Ο μεγαλοφυής ερευνητής, επινοεί μία μονολεκτική περιγραφή της πάθησης, παρατηρώντας πως οι φλέβες στην καρκινική νεοπλασία πληρούνται σχεδόν μελανού αίματος μεγαλύτερης πυκνότητας, με συνέπεια να διακρίνονται με ευχέρεια και να αναπτύσσονται, όπως τα άκρα των συνώνυμων δεκάποδων οστρακόδερμων, από τα οποία δανείζεται την ονομασία («καρκῖνοι», δηλαδή καβούρια). Χρησιμοποιεί επίσης παράγωγους όρους, όπως «καρκίνωμα»«καρκίνια», αλλά και το ρήμα «καρκινοῶ», όπως και τους παράγωγους τύπους «καρκινοῦσθαι» και «καρκινωθῆναι».

 

Ουσιαστικά περιγράφει μονολεκτικά την μετεξέλιξη μίας καλοήθους νεοπλασίας σε κακοήθη όγκο, με παράδειγμα συγκεκριμένα σημεία της γυναικείας μήτρας (τράχηλος, σάλπιγγες και ευρύτερα το εσωτερικό της), εννοώντας παράλληλα και την σκλήρυνση των ιστών της κακοήθους νεοπλασίας. Δυστυχώς η άκρως ενδιαφέρουσα πραγματεία του με τίτλο περί "Περί καρκινώσεων", που αναφέρεται από τον σχολιαστή του Βακχείο από την Τανάγρα, έναν διάσημο ιατρό και φαρμακολόγο του 3ου προχριστιανικού αιώνα, δεν διασώζεται.

Εν δυνάμει δηλητήριο,,

Όμως λόγω του ότι οι τσαρλατάνοι αποτελούν διαχρονικό φαινόμενο, μερικές δεκαετίες αργότερα, στην εκπληκτική του πραγματεία με τίτλο "Περί φυτών ιστορίας", ο ευρηματικός επιστήμονας Θεόφραστος, προειδοποιεί πως η κολχικίνη αποτελεί ένα από τα τοξικότερα και περισσότερο θανατηφόρα δηλητήρια. Η αυστηρή προειδοποίηση ενημερώνει τους αναγνώστες πως οποιοσδήποτε χρήστης, πλην των εξειδικευμένων φαρμακολόγων, αποτελεί έναν εν δυνάμει δολοφόνο.

Η πηγή της κολχικίνης είναι το κολχικόν, γνωστό και ως δαφνάκι ή φθινοπωρινός κρόκος, του οποίου πολτοποιούνται και βράζονται οι βολβοειδείς σπόροι σε διάλυμα οίνου. Ο διάσημος ιατρός και βοτανολόγος Πεδάνιος Διοσκουρίδης που αναφέρεται στα τοξικά χαρακτηριστικά, αλλά και τις ιαματικές ιδιότητες κατά της ουρικής αρθρίτιδας, συμπεριλαμβάνει και φυτά του γένους των κανθαρωδών (Vinca), από τα οποία στην εποχή μας παράγονται σκευάσματα όπως η vincristine και η vinblastine, επισημαίνοντας πως οφείλουν να χρησιμοποιηθούν πριν τα οιδήματα εισέλθουν σε πυώδη κατάσταση, ώστε να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όπως και η κολχικίνη πρόκειται για αλκαλοειδή, τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε όλα τα χημειοθεραπευτικά πρωτόκολλα.

 

Κατά τον 6ο μεταχριστιανικό αιώνα ο ιατρός Αλέξανδρος από τις Τράλλεις, επαναλαμβάνει φορτικά πως η κολχικίνη αποτελεί σωτήριο σκεύασμα κατά της ουρικής αρθρίτιδας, αλλά με την πάροδο των αιώνων περιθωριοποιείται, κυρίως λόγω των σοβαρών γαστροεντερικών διαταραχών που προκαλεί, παύοντας να χρησιμοποιείται ακόμα και ως καθαρτικό, παρά την αποτελεσματικότητά της.

Οι φαρμακολόγοι δοκιμάζουν το σίλυβον,,,

Στα αρχαία χημειοθεραπευτικά πρωτόκολλα συμπεριλαμβάνεται και το σίλυβον, το γνωστό ταπεινό γαϊδουράγκαθο, του οποίου ο οπός χρησιμοποιείται κυρίως κατά των ηπατικών παθήσεων, αλλά και για την καταπολέμηση συμπτωμάτων μελαγχολίας, που θεωρούνται από την τότε ιατρική τέχνη, πρόδρομα πιθανών καρκινογενέσεων.

Οι φαρμακολόγοι εκείνης της εποχής έχουν παρατηρήσει πως σχεδόν όλα τα φυτοφάγα οικόσιτα ζώα, αποφεύγουν να καταναλώνουν σίλυβον, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ποτάσα (ισχυρό δηλητήριο), διότι αναστέλλει της κυκλοφορία του οξυγόνου. Συμπεραίνουν πως ο ανασταλτικός παράγοντας που παρατηρούν ίσως αποδειχθεί αποτελεσματικός κατά των εκφυλιστικών παθήσεων, στοιχείο που τους προτρέπει να το δοκιμάσουν.

Ψηφο/ρία: 0
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΝΕΑ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ! –

Πρέπει να είστε μέλος του face-new237.com για να προσθέσετε σχόλια!

ΕΓΓΡΑΦΗ face-new237.com

Covid-19: φέρνει τον «Μεγάλο Αδελφό» στα smartphones


Covid-19: φέρνει τον «Μεγάλο Αδελφό» στα smartphones! Τι αποκαλύπτει ο καθηγητής του ΜΙΤ Κων. Δασκαλάκης...

 

Μια άκρως τρομακτική τεχνική…

Συνέχεια➥

Δείτε επίσης

- - .
.
- - - - -
-

- - - - - -- --