Μεταναστευτικό...Ο φόβος ήταν για τη Μόρια, αλλά το πρόβλημα φάνηκε αλλού...
Συναγερμός σήμανε και πάλι σήμερα στην Πολιτική Προστασία μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού σε δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κρανίδι. Αξιοπρόσεκτο είναι πάντως το γεγονός ότι και αυτή η τρίτη, μετά τη Ριτσώνα και τη Μαλακάσα, περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών δεν αφορά κάποιο από τα υπερπλήρη ΚΥΤ των νησιών, αλλά δομή που λειτουργεί στην ενδοχώρα υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Το περιστατικό έγινε γνωστό την Κυριακή του Πάσχα, όταν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η 28χρονη γυναίκα από τη Σομαλία, που βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της, προσήλθε στο νοσοκομείο του Ναυπλίου για άλλη αιτία, που δεν σχετίζεται με συμπτώματα κορωνοϊού. Υποβλήθηκε, ωστόσο, στον προβλεπόμενο ιατρικό έλεγχο για Covid-19 και τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα έδειξαν ότι είναι θετική στον κορωνοϊό.
Η εγκυμονούσα διαμένει χωρίς συμπτώματα και σε πλήρη υγειονομική απομόνωση στο δωμάτιο της, στο ξενοδοχείο που λειτουργεί ως δομή φιλοξενίας υπό την εποπτεία του ΔΟΜ. Το πρωί της Δευτέρας πάντως μετέβησαν σε αυτό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.
Υπήρξε προηγούμενο
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προχώρησε σε ιχνηλάτηση των ατόμων που διαμένουν στο ξενοδοχείο, καθώς και του προσωπικού το οποίο εργάζεται σε αυτό. Οι 470 αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη δομή, το προσωπικό του ξενοδοχείου, καθώς και οι εμπλεκόμενοι εργαζόμενοι του ΔΟΜ υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και αναμένονται τα αποτελέσματα. Παραλλήλως, δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου και για την ορθή λειτουργία της δομής με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είχε τεθεί για προληπτικούς λόγους σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, καθώς εργαζόμενη σε αυτό είχε εμφανιστεί θετική στον ιό. Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν είχε προσέλθει στην εργασία της τις τελευταίες δώδεκα ημέρες. Από το υπουργείο έγινε επίσης γνωστό, ότι το βράδυ του Μεγάλου Σάββατου απεβίωσε από παθολογικά αίτια, στο νοσοκομείο Κορίνθου, μία 39χρονη από το Σουδάν, η οποία διέμενε στην ίδια δομή. Σύμφωνα όμως με τον ιατρικό φάκελλό της ήταν αρνητική στον ιό που προκαλεί την ασθένεια Covid-19.
Κρούσμα κορωνοϊού είχε εμφανιστεί στις 4 Απριλίου και στην "παλαιά δομή φιλοξενίας" στη Μαλακάσα, η οποία τέθηκε σε καραντίνα για διάστημα 14 ημερών. Τότε, επρόκειτο για έναν 53χρονο αφγανικής καταγωγής, ο οποίος διέμενε σε οικίσκο της δομής με την οικογένεια του. Ο 53χρονος είχε υποκείμενο νόσημα και αφού εξετάστηκε από το ιατρικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που λειτουργεί καθημερινά στη δομή, αποφασίσθηκε η άμεση μεταφορά του σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου διαπιστώθηκε η προσβολή του από την ασθένεια Covid-19.
Η Ριτσώνα και οι φόβοι του ΔΟΜ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η "παλαιά δομή της Μαλακάσας" είναι εντελώς απομονωμένη από τη "νέα κλειστή δομή", η οποία λειτούργησε στις 15 Μαρτίου και έχουν μεταφερθεί σε αυτήν άτομα που εισήλθαν παράνομα στην χώρα, μετά την 1η Μαρτίου του 2020. Είχε προηγηθεί, λίγες ημέρες νωρίτερα, η περίπτωση της Ριτσώνας, όπου, μετά τον εντοπισμό της 22χρονης εγκύου που είχε μεταφερθεί σε μαιευτήριο για να γεννήσει, βρέθηκαν θετικοί στον ιό άλλοι 23 φιλοξενούμενοι στη δομή, η οποία επίσης τέθηκε σε καραντίνα.
Ο ΔΟΜ που έχει την εποπτεία της δομής στη Ριτσώνα, (σύμφωνα με τον επικεφαλής του στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο, έχει παρουσία σε και στις 30 ανοικτές δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα) είχε εκφράσει τότε την ανησυχία του για τους πρόσφυγες που μένουν στα ΚΥΤ των νησιών και ζητούσε την άμεση μεταφορά τους στην ενδοχώρα για να προστατευτούν.
Μετακινήσεις έγιναν βεβαίως όλο αυτό το διάστημα, ωστόσο μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με τις δομές στην ενδοχώρα, στα ΚΥΤ των νησιών δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα. Σε αυτό συνέβαλε σίγουρα ο διαχωρισμός των νέων αφίξεων από τους ήδη διαμένοντες, κάτι που ξεκίνησε ο Δήμος Μυτιλήνης, αποκλείοντας την πρόσβαση στη Μόρια.
Σημαντική ήταν όμως και η συμβολή του επιχειρησιακού σχεδίου με το όνομα «Αγνοδίκη» που εκπόνησαν το υπουργείο Μετανάστευσης και η γενική γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο. Το σχέδιο αυτό ενεργοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου και αφορούσε αρχικά τα Κέντρα Υποδοχής των νησιών του Αιγαίου, τα οποία αν και φιλοξενούν χιλιάδες μετανάστες (ειδικά η Μόρια) έχουν μηδενικά επιβεβαιωμένα κρούσματα.
kostasgr
(Μια Νέα δημοσίευση από έναν διαχειριστή)