Ο ελληνικός στόλος -Όλα θα εξαρτηθούν από αυτούς...Και αυτή τη φορά σκιά του Oruc Reis...
Εδώ και αρκετές ημέρες η Τουρκία έχει δείξει την πρόθεση να μην προχωρήσει ο διερευνητικός διάλογος ή αν αυτό συμβεί να είναι αποκλειστικά με τους δικούς της όρους...
Η Άγκυρα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και έχει ήδη στείλει το ερευνητικό Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για να διεξάγει παράνομες έρευνες σε 12.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα επί δέκα ημέρες.
Ο Χουλουσί Ακάρ αργά το απόγευμα της Δευτέρας-και αφού πρώτα είχε χρησιμοποιήσει εμπρηστική γλώσσα- προσχηματικά κάλεσε και πάλι την Αθήνα σε διάλογο.
Ανώτατες πηγές αναρωτήθηκαν γι’ αυτή ακριβώς την αποστροφή του Τούρκου υπουργού Άμυνας: «Για ποιον ακριβώς διάλογο?…
- Ο κ. Ακάρ, όπως αντιλαμβάνονται και οι Αξιωματικοί στο Ελληνικό Επιτελείο, θέτει ζήτημα διαλόγου, με το Oruc Reis εν πλω, προφανώς σε μια νέα απόπειρα να συρθεί η Αθήνα σε συνομιλίες, οι οποίες θα περιέχουν αποκλειστικά την ατζέντα των Τουρκικών αξιώσεων.
Εδώ και αρκετές ημέρες η Τουρκία έχει δείξει την πρόθεση να μην προχωρήσει ο διερευνητικός διάλογος ή αν αυτό συμβεί να είναι αποκλειστικά με τους δικούς της όρους. Και όσο η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι οι όποιες συζητήσεις γίνουν περιορίζονται μόνο στις οριοθετήσεις ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, τόσο η γειτονική χώρα τραβά το σχοινί.
Παράλληλη η Τουρκία προχωρά και σε κάτι άλλο: φέρνει μια ανάσα από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου το «κόκκινο πλοίο» της, το σεισμογραφικό Oruc Reis.
Στο ΓΕΕΘΑ γνώριζαν…
Πάντως ο αιφνιδιασμός που ήθελε η Άγκυρα να πετύχει, το έκανε μόνο στο επίπεδο των Μέσων Ενημέρωσης, ώστε να επηρεαστεί από τον απόπλου του Oruc Reis η Ελληνική κοινή γνώμη.
Στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ο συναγερμός είχε σημάνει πολλές ώρες νωρίτερα, όταν γι’ άλλη μια φορά οι ανώτατοι Αξιωματικοί, με πρώτο τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, κλήθηκαν να διαχειριστούν τις πληροφορίες που έφταναν στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων και που μιλούσαν για «κινητικότητα» τόσο στον Τουρκικό στόλο αλλά κυρίως στο λιμάνι της Αττάλειας.
- Αυτό ήταν αρκετό για το πρώτο νεύμα και την εντολή προς άμεσο απόπλου μονάδων επιφανείας από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας ώστε να ενισχυθεί η Ελληνική δύναμη που υπάρχει μόνιμα πλέον στην περιοχή.
Η απόφαση του Ελληνικού Επιτελείου, τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που έχουν υπηρεσία αυξημένης ετοιμότητας να βρίσκονται σε προωθημένες θέσεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, κρίνεται απόλυτα σωστή διότι για τρίτη συνεχή φορά αυτά τα πλοία καλούνται πρώτα ν’ αντιμετωπίσουν την τουρκική προκλητικότητα και την μικρή ναυτική αρμάδα που συνοδεύει το ερευνητικό πλοίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες γι’ ακόμη μια φορά η επιλογή του Επιτελείου είναι η διάταξη των Ελληνικών πολεμικών πλοίων να γίνεται με, «πολεμικούς όρους», δηλαδή καλυμμένα εκεί που τα πληρώματά τους ξέρουν καλύτερα να ταμπουρώνονται και να προβάλλουν την ισχύ τους όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο από την ηγεσία.
Τα γαλανόλευκα πλοία σκιά του Oruc Reis
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά πλοία κινούνται δίχως να’ χουν τη σκιά της γαλανόλευκης πάνω τους. Αυτό γίνεται από φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και από τις πανίσχυρες Super Vita της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών του Στόλου.
Οι επόμενες κινήσεις του Ελληνικού Επιτελείου εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί το τουρκικό ερευνητικό μέσα σε αυτή την αχανή θαλάσσια περιοχή των 12.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Αν δηλαδή αφού διανύσει το Oruc Reis τα 100 ναυτικά μίλια προς το δυτικό τμήμα της navtex, στρέψει βόρεια και στη συνέχεια επιχειρήσει να προσεγγίσει στα 6,5 ναυτικά μίλια τις Ελληνικές ακριτικές ακτές του συμπλέγματος του Καστελόριζου.
Εξαρτάται επίσης από το αν το ερευνητικό θα πάρει εντολή για πόντιση καλωδίων και που θα το πράξει αυτό. Δηλαδή θα θελήσει η Άγκυρα την κλιμάκωση με πόντιση καλωδίων, στα 6,5 ναυτικά μίλια από τις Ελληνικές ακτές; Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει και η συμπεριφορά που θα επιδείξουν τα πληρώματα των τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Ας μην ξεχνάμε πως το επεισόδιο με την επακούμβηση της φρεγάτας Kemal Reis από την φρεγάτα Λήμνος, σημειώθηκε κατά τον πλου του Oruc Reis στο ανατολικό άκρο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας κατά την προηγούμενη κρίση που δημιούργησε η Τουρκία μέσα στο καλοκαίρι, από τις 10 Αυγούστου και μετά. Και η κατάσταση δεν ξέφυγε χάρις την ψυχραιμία του Έλληνα κυβερνήτη και τους επιδέξιους χειρισμούς από τη γέφυρα του Ελληνικού πολεμικού πλοίου.
Οι εντολές και οι κατευθύνσεις από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στους Αρχηγούς των Επιτελείων κι από εκεί προς τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων αλλά και του συνόλου των στελεχών των Ε.Δ. είναι ότι απαιτείται ιδιαίτερη ψυχραιμία, αποφασιστικότητα αλλά και ανάλογη ετοιμότητα αντίδρασης στο ενδεχόμενο μιας προβοκατόρικης ενέργειας, την οποία αναζητά μεγάλο χρονικό διάστημα η Άγκυρα.
Πάντως οι τελευταίες εκτιμήσεις από το Επιτελείο, έλεγαν ότι προετοιμάζονται ήδη για μια νέα ιδιαίτερα μακρά περίοδο έντασης με την γείτονα καθώς οι προσπάθειες αμφισβήτησης της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας με δόρυ το σεισμογραφικό δεν θα διαρκέσουν μόνο δέκα ημέρες που αναφέρει η νέα τουρκική navtex.
Πηγή: / ΑΠΕ-ΜΠΕ
(Μια Νέα δημοσίευση από έναν διαχειριστή)